Hradecký kraj podpoří 23 studentů medicíny částkou 120.000 Kč

2. 6. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Královéhradecký kraj poskytne 23 studentům medicíny stipendium ve výši 120.000 korun. Medici se zavázali, že budou po ukončení studia minimálně čtyři roky pracovat ve zdravotnictví v hradeckém kraji. ČTK o tom informovala mluvčí hejtmanství Martina Götzová. Zdravotnickým zařízením v hradeckém kraji chybějí desítky lékařů.


„O stipendium mělo zájem 24 mladých studentů medicíny, jeden musel být vyřazen pro nesplnění podmínek. Zkušenosti z jiných krajů s podobnými programy jsou takové, že se hlásí jednotky studentů. Dvacítka mladých lékařů je tedy úspěch a my jsme za každého rádi. Efekt se ale projeví až po několika letech,“ uvedla krajská radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková.

Hradecký kraj podpoří studenty prostřednictvím Zdravotnického nadačního fondu Královéhradeckého kraje, stipendia mohli získat medici, kteří se budou věnovat vybraným oborům. „Nejvíce zájemců se přihlásilo k nejpotřebnějšímu oboru, kterým je vnitřní lékařství. V tomto oboru máme kritický nedostatek lékařů,“ uvedla radní.

Tři čtvrtiny uchazečů o stipendia studují na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové, podařilo se přilákat i pět studentů z ostatních lékařských fakult. Kraj do rozpočtu fondu uvolnil 2,7 milionu korun, chybějících 60.000 korun poskytne Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje. „Tím jsme vyčerpali celou alokovanou částku, ale už nyní počítáme s vypsáním dalšího kola stipendií, a sice na podzim se začátkem akademického roku. Dále chystáme i motivační program pro nelékařský zdravotnický personál,“ dodala Třešňáková.

Na hrozbu nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců upozornila krajská koncepce zdravotnictví. Například Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, který řídí činnost krajských nemocnic, v únoru uvedl, že mu chybí zhruba 35 lékařů a stejný počet sester. Dalších bezmála dvacet lékařů chybělo v únoru v královéhradecké fakultní nemocnici.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?