Hradecký kraj pomůže nemocnicím

15. 3. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajský úřad v Hradci Králové pomůže svým nemocnicím překlenout stav finanční nouze. Ten je způsoben tím, že zdravotní pojišťovny jsou ve skluzu s platbami. Nemocnice nemají peníze na provoz, na léky či jiný materiál...


Krajští radní proto rozhodli, že svým zdravotnickým zařízením poskytnou padesátimiliónovou bezúročnou půjčku. Úvěr dostane krajský Zdravotnický holding, který pro nemocnice zařizuje nákupy materiálu.

„Jde nám o udržení chodu krajského zdravotnictví, protože od pojišťoven nepřišly platby ani včas, ani v dostatečné výši,“ uvedl radní Královéhradeckého kraje Miloslav Plass (ODS).

Podle jeho kolegy Jiřího Vambery (ODS) se nemocnice dostaly do situace, kterou by jinak musely řešit dráž, úvěrem od banky.

„To by ovšem stálo peníze navíc na úrocích. Kraj poskytne holdingu peníze bez dalšího navýšení. Tím vyřešíme situaci do května až června letošního roku. Do té doby je potřeba, aby se situace v platbách od pojišťoven změnila, neboť kraje by dále takovou zátěž neunesly,“ řekl Vambera.

Radní předpokládá, že stát si také uvědomí svou odpovědnost za zajištění zdravotní péče a bude intenzívně hledat řešení. “ Nedávno jsem zaregistroval, že pan doktor Rath vyjádřil obavy, aby se ve Středočeském kraji nezhroutila zdravotní péče, neboť tam chtějí převést čtyři nemocnice na akciové společnosti. U nás akciové společnosti fungují už nějaký čas a třeba tento případ je konkrétní ukázka toho, jak se kraj stará, aby eliminoval systémové nedostatky, které se neustále opakují,“ prohlásil Vambera.

Nemocnice, které kraj získal od státu, byly změněny z příspěvkových organizací na akciové společnosti roku 2003. Zastupitelé loni založili také Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, který pro nemocnice zajišťuje servisní služby.

Právo, Jiří Bednář

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?