Hrazené očkování seniorů proti pneumokokům možná čeká změna

20. 3. 2017 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Hrazené očkování starších lidí proti pneumokokovým onemocněním možná čeká změna. Kabinet by mohl podpořit návrh novely o zdravotním pojištění, podle kterého by se dostaly na stejnou úroveň oba druhy vakcín využívaných lékaři.


Vláda podle podkladů ale doporučí předlohu upravit tak, aby nevyvolávala pochyby o souladu s ústavním pořádkem. Nyní mohou mít senioři bez doplatku jeden druh vakcíny. Pokud chtějí druhý, musejí podle důvodové zprávy doplatit zhruba tisícikorunu. Pojišťovny podle autorů novely nyní hradí kvůli nejasnému výkladu zákona konjugovanou vakcínu jen do výše levnější polysacharidové vakcíny. „V praxi se to v rámci očkování seniorů odráží v dominantním využití polysacharidové vakcíny, což je ale v rozporu s odbornými doporučeními,“ stojí v důvodové zprávě.

Polysacharidová vakcína tvoří protilátky, které podle předkladatelů účinkují tři až pět let. Potom je nutné očkování opakovat. V případě konjugované vakcíny, byť je dražší, stačí očkování jedno, upozornili.

Novela, kterou podepsali zástupci všech sněmovních klubů, by do budoucna umožnila plnou úhradu i případných nových vakcín. Autoři vzhledem k blížícímu se konci volebního období navrhují, aby Sněmovna schválila předlohu zrychleně už v prvním čtení.

Kabinet ale pravděpodobně doporučí, aby z novely vypadla navrhovaná pravomoc ministerstva zdravotnictví schvalovat hrazené očkovací látky, když k tomu nebudou zákonné meze.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?