Hrozí invaze klíšťat, ale chybějí vakcíny

27. 4. 2007 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Česko letos čeká velká invaze klíšťat. Ačkoli jejich sezóna ještě nezačala, klíšťata už útočí. K půlce letošního dubna mají na svědomí 605 nemocných klíšťovou encefalitidou a lymeskou borreliózou. Lékaři očekávají, že padne loňský rekord v počtu nakažených...


lidí a že postižených bude letos mnohem víc.

„Nakazit se můžeme všude - ve volné přírodě, ale i v městských parcích. Klíšťatům napomohla teplá zima, kdy jich víc přezimovalo na svých hostitelích, tedy myších a ptácích. V neobdělávané zemědělské půdě a neudržovaných porostech se hlodavci přemnožili a teď klíšťata roznášejí,“ řekl včera Právu hlavní hygienik Prahy doktor Vladimír Polanecký: „Lehat si do trávy může být nebezpečné,“ varoval hygienik.

Loni po nákaze zemřeli tři pacienti

Nakažená klíšťata přenášejí klíšťovou encefalitidu, tedy smrtelný zánět mozku, a lymeskou borreliózu, přinášející dlouhodobé potíže.

„Klíšťovou encefalitidu loni dostalo rekordních 1029 lidí, což je téměř o 400 více než v roce 2005. Tři pacienti zemřeli,“ informoval v úterý Právo doktor Čestmír Beneš ze Státního zdravotního ústavu v Praze.

Lymeskou borreliózou loni onemocnělo 4370 pacientů, a to je téměř o 600 více než v roce 2005. Také letošní čísla jsou varující: 5 lidí už dostalo klíšťovou encefalitidu a 599 lymeskou borreliózu. Doktor Beneš se domnívá, že počasí má vliv na rozšíření klíšťat. I když jim přílišné sucho nesvědčí, bude-li pršet, dá se očekávat jejich velká invaze, zejména v tradičních lokalitách, jako je okolí Českých Budějovic, Českého Krumlova, ale i Plzeňsko, Klatovsko, Křivoklátsko, sever Moravy a další místa.

Proti klíšťové encefalitidě se můžeme chránit očkováním. Vakcíny pro děti je dost, ale pro dospělé málo. „Toto očkování není povinné, zájemci si ho hradí sami, a je tedy na výrobci, dodavateli a lékárnících, kolik vakcín objednají,“ řekl Polanecký.

Lidé, kteří nestihnou v termínu další dávku očkování proti klíšťové encefalitidě jenom proto, že nesehnali vakcínu, by měli podle Polaneckého žádat od výrobce náhradu a firma by jim měla vrátit peníze, nebo dát novou očkovací látku zadarmo.

„Jestliže lidem projde termín, který udává příbalový leták, ať požádají o náhradu, protože se musí začít očkovat znovu,“ shrnul Polanecký. Lidé by podle něho mohli chtít uhradit od výrobce až dvě dávky, pokud jim chyběla k úplné ochraně jen třetí dávka. O náhradu škody by podle Polaneckého měli požádat firmu i lékaři, kteří sami nakoupili vakcíny a očkovali lidi ze svých zásob.

Vakcíny dodávají Baxter a Novartis

V Česku se očkuje vakcínami od firem Baxter a Novartis. V březnu vypadly dodávky Novartisu, který je přesměroval do Německa. Tím pádem se vykoupila vakcína firmy Baxter a nastal krátkodobý nedostatek. „Klienti, kteří již jsou rozočkovaní, nebudou poškozeni. Během dvou týdnů vakcínu dovezeme,“ řekla ČTK ředitelka divize vakcín firmy Novartis Kateřina Klímová. Očkování se dává ve třech dávkách, druhá jeden až tři měsíce po první a třetí šest a devět měsíců po druhé dávce. „Je tam vůle, dvouměsíční období při druhé dávce, kdy klient může být očkován,“ uvedla. Dodala, že nedostatek vakcín není delší než tři týdny, takže se lidé teoreticky do těchto intervalů vejdou.

Prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba potvrdil, že v lékárnách vakcíny nejsou. Občas je některá lékárna dostane, takže lidé, kteří lékárny obcházejí, občas očkovací látku seženou. Chudoba soudí, že ministerstvo zdravotnictví mělo občany upozornit, že budou výpadky, ne je chlácholit, že očkovací látka bude.

Podle něho by také lékaři měli nyní upřednostnit při očkování lidi, kteří už dostali jednu nebo i dvě dávky, aby se cyklus uzavřel. „Nemá smysl, aby byla rozočkovaná část populace a pak už nikdo nesehnal druhé a třetí očkování,“ vysvětlil.

Informoval, že lékárníci si vakcíny objednávají, ale počty nedostávají. Proto na 3. května svolávají schůzku s výrobci a distributory k nápravě.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?