Hrozí konec traumacentra

22. 8. 2008 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezi zaměstnanci Krajské nemocnice Pardubice i mezi veřejností se hovoří o tom, že se připravuje uzavření léta budovaného traumatologického centra, jediného v kraji. Ústav sice v současnosti nemá ředitele, jmenovat jej bude rada kraje až v září, ale z několika stran se Právu dostalo ujištění, že panika je předčasná...


„Od 11. srpna probíhal v nemocnici audit ministerstva zdravotnictví a všeobecné zdravotní pojišťovny. Byl zaměřen na traumacentrum,“ potvrdila Právu MUDr. Štěpánka Fraňková, náměstkyně pardubického primátora (Sdružení pro Pardubice).

„Podle vzorů v Evropské unii by měla být taková traumatologická centra pro určitý počet obyvatel. Podle německého modelu je jich u nás víc, než je třeba, podle jiných, například britského, jich nadbytek není. Vedení pardubického traumacentra muselo při auditu doložit profesionální úroveň atestovaného pracoviště, což nebyl problém. Zároveň se audit zajímal o počet polytraumat, tedy na vytížení pracoviště,“ dodala Fraňková, která jako chirurg v pardubické nemocnici řadu let pracovala.

Pardubice jsou rizikovou oblastí

„Věříme, že rozhodnutí bude nakonec v náš prospěch. Teoreticky tu riziko zrušení traumacentra je s poukazem na to, že královéhradecké ve fakultní nemocnici je vzdáleno jen dvacet kilometrů. Ale Pardubice jsou podle mě rizikovou oblastí jednak svým chemickým průmyslem, jednat tím, že jsou železničním a leteckým uzlem a historie nejednou dokázala, že nelze vyloučit určitá rizika hromadných havárií,“ řekl na dotaz Práva Jaroslav Deml (ODS), primátor Pardubic.

„Politici v Pardubicích i v kraji pozorně sledují vývoj a čekáme na závěry auditu. Zachování traumacentra a jeho další rozvoj budu podporovat,“ dodal Deml.

Zdeněk Seiner, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?