Hustopečská chirurgie se během letoška změní na jednodenní

2. 5. 2013 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Chirurgické oddělení v nemocnici v Hustopečích na Břeclavsku se letos postupně změní na jednodenní. Od 1. ledna 2014 nebudou v nemocnici žádné složitější chirurgické výkony.


ČTK to řekl ředitel nemocnice Petr Michna. Projekt na přestavbu se dokončuje a nejpozději na konci prázdnin by se podle starosty Hustopečí Luboše Kuchynky mělo začít s úpravami.

„Ještě letos musí být vše hotové,“ podotkl Kuchynka. „Jednodenní chirurgie obsahuje spoustu výkonů, které jsou vhodné pro menší nemocnici. Naším prvořadým úkolem bylo zachovat chirurgii alespoň v nějakém rozsahu,“ uvedl starosta. Přestavba bude podle něj stát deset až 15 milionů korun.

Nemocnice v Hustopečích je městskou nemocnicí a změna chirurgie na jednodenní je výsledkem dohod mezi městem a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Ta chtěla dát nemocnici smlouvu jen na rok, nakonec je dohoda tříletá a podmínkou je právě jednodenní chirurgie.

Hustopečská nemocnice slouží pro spádovou oblast se zhruba 35.000 obyvateli. Další nejbližší nemocnice jsou v Břeclavi a v Brně. Změna chirurgie na jednodenní přinese podle Kuchynky zřejmě částečné omezení provozu, do konce roku ale zůstane běžná chirurgie zachovaná.

Se změnou souhlasí i náměstek ministra zdravotnictví Ferdinand Polák, který se přijel do nemocnice minulý týden podívat. „Nemocnice tohoto typu se má zaměřit na ambulantní služby a na následnou, eventuálně dlouhodobou péči a jednodenní chirurgii. Myslím si, že v tomto je shoda s vedením nemocnice, a myslím, si, že ví jak to dělat,“ tlumočila Polákova slova mluvčí města Dagmar Humpolíková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?