Hyde Park: Je správné, že MZ nařizuje zvýšení ceny úkonů

18. 2. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nedá mi, abych se nevyjádřil k článku "Rath: pojišťovny odmítají platit a ohrožují tak péči", zejména k reakci výkonného ředitele Svazu zdravotních pojišťoven, pana ing.Gajdáčka, která byla zveřejněna jako reakce čtenářů na uvedenou problematiku, píše MUDr. František Jurek, ředitel Městské nemocnice Ostrava...


Nedá mi, abych se nevyjádřil k článku Rath: pojišťovny odmítají platit a ohrožují tak péči", a zejména k reakci výkonného ředitele Svazu zdravotních pojišťoven, pana ing.Gajdáčka, která byla zveřejněna jako reakce čtenářů na uvedenou problematiku.

Čísla na samém vrcholu pyramid výběru a výdajů zdravotního pojištění jsou nejspíše správná (+8 mld.Kč ve výběru zdravotního pojištění v roce 2005 a + 3 mld.Kč ve výdajích zdravotních pojišťoven dle poslední vyhlášky MZ ČR).

Není důvod jim nevěřit, zvláště, když je samy zdravotní pojišťovny nezpochybňují. Naopak, z řady vyjádření pana ing.Gajdáčka lze vyčíst jakýsi odpor vůči nemocnicím, na jejichž bedrech, ať se mu to líbí, nebo ne, leží převážná míra váhy výkonu zdravotní péče, prováděné však za skandálně nízkou cenu.

Více příspěvků z rubriky Hyde Park najdete ZDE

Proto je jeho právě publikované stanovisko v tom smyslu, že vyhláška, respektive MZ nutí pojišťovny cituji: „zaplatit nemocnicím nepřiměřený růst, a to v době, kdy se nedostávají v mnoha případech peníze na nákladnou či chronickou zdravotní péči“ rozporuplné.

Kde si myslí, že se ta nákladná či chronická zdravotní péče odehrává? Kdyby pan ing.Gajdáček četl vtipná a bohužel přiléhavá srovnání pana profesora Pafka, pak by pochopil proč MZ, tentokrát naprosto správně, nařizuje zvýšení ceny specializovaných zdravotnických výkonů formou 103 % úhrad za 90 % výkonů.

www.Zdravi.Euro.cz

MUDr. František Jurek, ředitel Městské nemocnice Ostrava, příspěvková organizace

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?