Hygiena nemůže cesty do Afriky zakázat, Čechy po návratu sleduje

13. 10. 2014 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Epidemiologové nemohou lidem zakázat cesty do Afriky, radí ale zvážit, zda je cesta právě do oblastí zasažených smrtící ebolou nutná. Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta novinářům řekl, že s nárůstem problémů v Evropě jsou v ČR v pohotovosti epidemiologické týmy na krajských hygienických stanicích a zdravotníci jsou poučeni o postupu při podezření na nákazu.


Praktičtí lékaři by si měli pro vyšetření těchto pacientů koupit speciální ochranný set v ceně zhruba 1000 korun.

Ministerstvo zdravotnictví shromažďuje informace o občanech pobývajících v zahraničí, o humanitárních pracovnících a zaměstnancích ambasád v rizikových oblastech, kteří jsou po návratu sledováni. Turisté se nikde hlásit nemusejí, proto je s ambasádami domluveno, že jim dávají informace, jak se po návratu do ČR chovat, ne všichni turisté prý toho ale využijí.

Jedním z nich byl i muž, který byl ve čtvrtek přijat s podezřením na ebolu na infekční kliniku Nemocnice Na Bulovce. Trápily ho vysoké horečky, testy nákazu nepotvrdily. Ebolu neměl ani student Pardubické univerzity, u něhož prověřovali epidemiologové zdravotní obtíže v půli září.

Valenta také potvrdil, že trvají opatření na letištích - pokud by se na palubě letadla objevil člověk s podezřením na nákazu, sdělí to kapitán Řízení letového provozu. Informaci dostane také hlavní hygienik, Bulovka a Státní zdravotní ústav, který zařizuje vyšetření vzorku.

Na letiště vyjede epidemiologický tým, pasažéři letadla projdou přes teplotní screening do vyčleněného terminálu a epidemiologové sbírají kontakty. Cestující sedící v letadle v bezprostřední blízkosti podezřelého procházejí přísnější kontrolou a mohou být na 21 dní přijati na pozorování na Bulovku. Z letadla jako poslední je v biovaku vynesen postižený a převezen na Bulovku, poté následuje dekontaminace letadla, popsal Valenta.

Ebola se letos začala rychle šířit v Africe. Onemocnění má vysokou úmrtnost, v průměru 60 procent nakažených zemře. Podle informací Světové zdravotnické organizace (WHO) činil k 5. říjnu počet obětí ve třech nejhůře zasažených zemích, tedy Libérii, Sieře Leone a Guineji, 3879 lidí, přičemž nakaženo jich bylo celkem 8033.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?