Hygiena: Restaurace hlavně špatně skladují suroviny

Hygienici zkontrolovali v celém Moravskoslezském kraji téměř 100 restaurací, bufetů, stánků a pojízdných prodejen občerstvení. „V 16 procentech provozoven bylo zákazníkům podáváno občerstvení po lhůtě spotřeby…

OSTRAVA – Hygienici v těchto dnech zkontrolovali v celém Moravskoslezském kraji téměř 100 restaurací, bufetů, stánků a pojízdných prodejen občerstvení. Největší nedostatky kontroloři zjistili ve skladování surovin, šlo hlavně o nevhodnou skladovací teplotu sýrů, uzenin či vajec. Tyto nedostatky zaznamenali u 37 procent kontrolovaných zařízení, řekla včera krajská hygienička Helena Šebáková.

Dodala, že mezi časté prohřešky patřilo i špinavé vybavení provozovny či vstup cizích osob nebo zvířat do zázemí zařízení. „Závažné bylo i zjištění, že v 16 procentech provozoven bylo zákazníkům podáváno občerstvení po lhůtě spotřeby,“ podotkla Šebáková. Nejkritičtější situace je podle hygieniků v Novém

Jičíně a Bruntále.

Za méně závažné nedostatky, zejména v osobní a provozní hygieně, uložili hygienici 41 blokových pokut za celkem 20.000 korun. Značně vyšší pokuty navíc ve správním řízení uloží 13 provozovatelům. V kontrolách stravovacích zařízení bude hygiena pokračovat. Na závady však mohou upozornit také občané, hygienici prý prošetří veškeré jejich stížnosti.

ČTK

Ohodnoťte tento článek!