Hygienici nařídili plošné očkování dětí z Dejvic proti žloutence

5. 6. 2015 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Hygienici dnes nařídili plošné očkování dětí z Dejvic a Bubenče v Praze proti žloutence typu A. Praktičtí lékaři budou od pátku zdarma očkovat děti od jednoho roku do 15 let. Novinářům to řekl hlavní hygienik Vladimír Valenta.


Podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Prymuly je ale takové rozhodnutí v případě, že se žloutenka v žádném vzorku nepotvrdila, odborně „na hraně“. Podle hlavního hygienika jde pouze o předběžnou opatrnost.

Mimořádné očkování podle Valenty zaplatí stát, vyžádá si asi 2,6 milionu korun. „Očkování je zaměřeno na nejvíce ohroženou skupinu obyvatel vzhledem k její imunitě a chování,“ vysvětlil Valenta. Žloutenka má inkubační dobu 15 až 50 dní, voda byla prohlášena za pitnou před týdnem.

Očkování je podle Valenty povinné pro děti, které se vyskytovaly minulý týden v postižené oblasti Dejvic a Bubenče. Podle zástupkyně ředitele pražské hygienické stanice Zdeny Jágrové je mezi 4000 dětmi v oblasti asi 2200 žáků základních škol, přibližně 860 předškoláků, kteří navštěvují mateřské školy, a zbytek jsou děti mladší. Rodičům, kteří své děti očkovat nenechají, ale podle Jágrové žádný postih nehrozí.

Předseda vakcinologické společnosti by v tomto případě očkování spíše nenařídil. „Pravdou je, pokud v lokalitě Prahy 6 nebyly problémy se žloutenkou, tak by se tam hypoteticky dostat neměla, pak by očkování bylo zbytečné,“ řekl s tím, že podle něj riziko velké epidemie není reálné.

Děti budou očkovat praktičtí lékaři pro děti a dorost, kterých je v oblasti 24. Rodiče mohou své potomky nechat očkovat také v ambulanci Zdravotního ústavu v Rumunské ulici v Praze 2. První vakcíny budou mít k dispozici v pátek před 9:00 ráno, další si budou objednávat podle potřeby.
Bez pitné vody bylo přibližně 32.000 obyvatel Prahy 6 od neděle 24. května do čtvrtka 28. května. Lidé měli z vody kontaminované bakteriemi a viry střevní potíže, více než 2600 jich muselo vyhledat pomoc lékaře. Kontaminaci způsobila zřejmě odpadní voda, která pronikla do vodovodního řadu poškozeným slepým ramenem z roku 1925, které nebylo zaneseno v mapách, a vodohospodáři o něm proto nevěděli.

Městská část kvůli kontaminaci podala trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Zároveň žádá hygieniky o podrobnější informace o očkování, chce znát případná rizika i šarži a dobu použitelnosti očkovací vakcíny. Na webu zveřejnila seznam lékařů, kteří budou děti očkovat.

Pražské vodovody a kanalizace postupně odškodňují postižené, o peníze požádalo už více než 2100 osob. K vyplacení odškodného musí předložit lékařskou zprávu nebo účtenku z lékárny, firmy doložit ušlý zisk.

O plošném očkování dětí proti nakažlivým chorobám rozhodla i vláda v srpnu 2002 v souvislosti se záplavami v srpnu 2002. Obdobně při záplavách v roce 1997 byli na Ostravsku mimořádně očkováni školáci proti žloutence typu A.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?