Hygienici testují krev obyvatelů v okolí Spolany

9. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Krevní zkoušky ukážou, zda obyvatelé obcí u neratovické chemičky mají v těle jedovaté látky. Hygienická stanice v Mělníku oslovila skoro dva tisíce lidí, z těch, co projevili zájem, pak vybral počítač šedesát vhodných respondentů k odběrům...


Libiš, Neratovice - Hygienci začali včera odebírat krev obyvatelům okolí Spolany, aby zjistili, zda obsahuje jedovaté látky. Na radnici v Libiši, která je v těsné blízkosti chemické továrny, si vybudovali provizorní ordinaci a zhruba dvaceti lidem vzali každému takřka půl litru krve na testování. Tento týden přijde na řadu ještě dalších čtyřicet lidí z Neratovic a sousedních Tišic.

„Chci to vědět. Jsem na různé látky hodně citlivá, hned mám na těle různé fleky, motá se mi hlava. Všichni vědí, co je Spolana zač, ale dělají, že se nic neděje. Vadí mi, jak se tady lidem lže. To se mi vůbec nelíbí,“ uvedla Marie Pecharová z Libiše.

Ne všichni byli tak odvážní, aby se nechali testovat, zda mají v těle rtuť nebo dioxiny. Hygienická stanice v Mělníku oslovila skoro dva tisíce lidí, z těch, co projevili zájem, pak vybral počítač šedesát vhodných respondentů k odběrům.

„Někteří to vzdali, že si to rozmysleli. Ale výběr byl také dost náročný. Ve skupině lidí, kterým bereme krev, nemohou být zaměstnanci Spolany, měli by to být lidé, kteří tady nejméně deset let žijí, nekouří, živí se i vlastními produkty ze zahrádek,“ jmenovala podmínky lékařka hygienické stanice Michaela Krchová. Hygienici se přitom do výzkumu zdravotního stavu obyvatel v okolí chemičky pustili teprve nedávno.

Až poté, co veterinární správa a ekologové zveřejnili výsledky o testech zvířat. Ve slepičích vejcích, rybách či kachnách se objevily toxické látky rtuť, DDT či polychlorované bifenyly. Státní veterinární správa na konci letošního června označila zkoumané potraviny za nepoživatelné.

„Nejdřív jsme měli vlastní prasata, slepice a další zvířata, ale pak už jsem začala brát jen od místních, teď už ani to ne,“dodala Pecharová. Mnozí obyvatelé by se odtud nejraději odstěhovali, ale nemají kam. „Zdejší byt neprodáme moc výhodně a na jiný v čistém prostředí nemáme peníze,“uvedla Irena Schönmannová s tím, že pokud budou výsledky špatné, bude muset vyhledat lékaře, aby jí poradil, jak se jedů z těla zbavit.

Další obyvatel Libiše už má budoucnost jasnější. „Snad nám to vyjde, chceme se odtud přestěhovat. Spolana nikdy neměla dobrou pověst. Všichni vědí, že chemička nějaký vliv má, ale není ochotná se k tomu hlásit,“uvedl Vlastimil Krátký, který rovněž včera přišel na testy, jejichž výsledky by měly být známé na přelomu září a října.

Starostka Libiše Jindra Hudcová doufá, že výsledky budou v pořádku. „Snad to nebude tak strašné. Pěstovat rostliny se tady mohou, nic v nich není, horší je to s masem. Ale všechno jsou to staré ekologické zátěže,“ uvedla starostka. Podle ní by obec nic dělat nemohla, pokud by výsledky lidí dopadly špatně. „To je věc ministerstva zdravotnictví, které za tímhle výzkumem stojí,“dodala Hudcová.

RADEK PLAVECKÝ, Mladá fronta Dnes, 9.9.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?