I lékárny v Plzeňském kraji hlásí stav ohrožení

30. 1. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékárny v některých šumavských vesnicích možná kvůli snížení marží skončí. Už nyní na to upozorňuje okresní sdružení lékárníků v Klatovech. Podobná situace je podle lékárníků i na Domažlicku nebo Tachovsku. Dnes zaměstnanci drtivé většiny lékáren v kraji vyjdou demonstrovat na plzeňské náměstí Republiky...


Zprávy o velkých problémech zní hlavně z vesnic na Šumavě nebo na Domažlicku

Protest je naplánován na 13. hodinu, už od poledne bude v lékárnách zavřeno.

Lékárníci na Klatovsku tvrdí, že v přímém ohrožení jsou například výdejny léků v šumavských vesnicích Strážově, Strašíně, Velharticích, Žichovicích nebo v Plánici. Existenční problémy začínají pociťovat i ve Švihově a Janovicích nad Úhlavou.

Snížení společné marže na léky o tři procenta znamená snížení hrubého zisku lékárny asi o deset procent. Snížením obchodní přirážky a zpožďováním plateb zdravotními pojišťovnami se lékárny a výdejny léků dostávají do vážné ekonomické situace.

„V ekonomicky slabších oblastech regionu a na vesnicích se kupují jen levné léky, jako je paralen. Malé lékárny jsou kvůli snížení marží opravdu na hranici akceschopnosti. Během několika týdnů nebo měsíců může dojít k omezování provozu či k úplnému uzavření,“ míní šéf plzeňského sdružení lékárníků Ladislav Ruman.

Na Domažlicku podle něj způsobila problémy i nová nemocnice v okresním městě. „Menší lékárny v okolí nedokážou konkurovat nemocniční lékárně, dostupnost léků je v některých místech ohrožena. Na ministerstvo už kvůli tomu mířily tři petice,“ říká Ruman.

Peníze v první řadě

„Hrubý příjem lékárny je dnes 17 korun z každé stokoruny ceny léku. Tedy nic zvláštního. Dvě třetiny z ceny léčiva činí podíl výrobce a ostatní je marže a DPH,“ stěžuje si vedoucí klatovské lékárny Jaroslav Voráč, který také vlastní výdejnu léků v Plánici.

Snížením marže chce stát uspořit asi dvě procenta z celkových nákladů na léky. Pacienti by neměli sahat hlouběji do kapsy. Realita je ale poněkud odlišná. Doplatky u většiny léků skutečně klesly, nicméně u jiných mírně vzrostly. Například lék na jaterní onemocnění Essentiale forte N, s dřívějším doplatkem kolem 44 Kč, stojí dnes v lékárnách v Klatovech, Plzni a v Kašperských Horách 39 korun.

U často žádaného Ibalginu 400 utišujícího bolesti zůstává doplatek 6 korun, jen ve státní lékárně plzeňské fakultní nemocnice je o padesátník levnější. Naopak za antiastmatikum Inflammide sprej, dříve bez doplatku, musí nyní pacient zaplatit 77 Kč.

U nejmodernějšího léku na osteoporózu Actonel se zvedl doplatek z 225 Kč na 507 Kč a starší pacienti jej odmítají a raději volí, po domluvě s lékařem, lék s nižším doplatkem nebo zcela hrazený. Nepatrně vzrostly příplatky i na některé medikamenty na léčení vysokého krevného tlaku či cukrovky.

„Snížení doplatků závisí nejen na marži, ale i úhradách od pojišťovny a ceně od výrobce. Třeba u antibiotika Klacit SR klesla úhrada pojišťovny o 60 korun. Pacient však doplácí jen třicet, protože firma ubrala na ceně,“ vysvětlila vedoucí klatovské lékárny Helios Zdeňka Kojanová

Recept na úspory

Lékárníci mají vlastní recept na úspory: „Jsme pro pevné ceny léků a stejné doplatky ve všech lékárnách zavedených alespoň na rok. Pacient by tak nevolil lékárnu podle ceny, ale podle kvality služeb,“ navrhují.

„Marže by měla být nižší. Ale u drahých léků. U levnějších by měla zůstat vyšší, aby úspory neohrozily existenci malých lékáren,“ říká Ruman. Ministerský návrh je ale opačný. K dnešnímu protestu se připojí všechny lékárny v regionu, které zavřou mezi 12. a 15. hodinou dveře, léky se budou vydávat jen v urgentních případech a pro nemocnice.

Karel Havlík, Václav Kozák

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?