I s nejdražší firmou prý kraj ušetří

1. 4. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Devět přístrojů do Klatovské nemocnice překvapivě dodá firma, která ve výběrověm řízení nabídla nejvyšší cenu - téměř 83 milionů korun bez DPH.


Dvě levnější společnosti prý nesplnily podmínky, a krajská rada je proto z tendru vyřadila. I vítězná nejdražší nabídka je však podle kraje levnější asi o 17 milionů korun, než se očekávalo.

„Nechali jsme si zpracovat tři posudky a všechny potvrdily, že vítězná firma jako jediná splnila požadavky zadané nemocnicí,“ tvrdí hejtman Milan Chovanec (ČSSD). Za posudky kraj zaplatil 300-400 tisíc korun.

Zvláštní je i způsob, jakým hejtmanství tendr na přístroje zadávalo. Výběrové řízení totiž vůbec nešlo přes krajský Centrální nákup, vypsáním soutěže kraj pověřil soukromou společnost INGEM, jejímž jednatelem je místopředseda krajské ODS Jan Michálek. Hejtman však tvrdí, že na tom nic divného není, protože tato firma organizuje soutěže pro kraj už od dob, kdy hejtmanství ovládali občanští demokraté.

„Smlouva je historicky daná a my ji jen potvrdili,“ podotkl včera Chovanec. Současnou soutěž mohla včera krajská rada zrušit a vypsat novou. Pak by se však kraj mohl dostat do časové tísně, na samotnou stavbu nemocnice totiž čerpá evropské dotace a práce by se nemusely stihnout včas. Tyto obrovské přístroje se totiž do stavby musí instalovat ještě před dokončením.

S rozhodnutím krajské rady plně souhlasí i primář radiodiagnostického oddělení Klatovské nemocnice Jiří Seidl, který toto řešení označil jako nejlepší.

„Zadání bylo šité přesně na míru naší nemocnici i s ohledem na naši spádovost,“ potvrdil lékař. Přístroje by se měly do novostavby instalovat před koncem roku. Každá z vyřazených firem se však může proti rozhodnutí odvolat nebo podat stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?