IKEM má světové prvenství – zavádí HeartMate III miniinvazivně

14. 8. 2015 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Miniinvazivním přístupem, tedy jen malým řezem v levém mezižebří namísto přístupu skrz plně otevřený hrudník, zavedli kardiochirurgové IKEM srdeční pumpu HeartMate III ve spolupráci s německými odborníky poprvé na světě 25. května 2015. Takový výkon znamená rychlejší hojení, menší bolesti a především méně komplikací.


Historicky první pacientkou je sedmdesátiletá letá Zdeňka Řehořová z Prahy. I pro ni se HeartMate III stal po diagnóze velmi pokročilého selhání srdce jedinou nadějí na zlepšení kvality života. IKEM získá v rámci pokračování úspěšné studie bezplatně srdeční podporu pro minimálně dalších 5 nemocných.

Nemohla ujít ani pár metrů, nemoc ji upoutala na lůžko a bez trvalého napojení na infuze nemohla žít. Tak vypadal život Zdeňky Řehořové ještě před pár měsíci. Vzhledem k věku a zdravotnímu stavu u ní lékaři už tak náročný výkon, jako je transplantace srdce, nedovolili. Místo toho jí nabídli jinou variantu - na srdce ji přišijí srdeční pumpu, která bude rozvádět krev do těla. „Neváhala jsem ani krátkou chvíli. Je úžasné, co už medicína dnes dokáže, ještě před pár lety bych si to ani neuměla představit. Teď už je mi mnohem lépe, postupně se vracím k běžným činnostem, už uvařím, zvládám si nakoupit i se projít na zahrádce. Tahle krabička, která mě drží při životě, je vlastně už mou součastí. Velmi také pomohlo, že lékaři zvolili ten miniinvazivní přístup, takže se mi rána lépe hojila a mohla jsem tak i mnohem dříve začít rehabilitovat. Kdyby se to dělalo po staru, těžko říct, kdy by mi kost srostla, přece jen už nejsem nejmladší, takhle mě až překvapilo, jak rychle jsem zase nabrala síly do dalších měsíců a doufám i let, “ popisuje paní Zdeňka Řehořová, která tuto metodu zavedení HeartMate III podstoupila jako první na světě.

HeartMate III je nejnovějším typem dlouhodobé srdeční podpory, který byl v Česku poprvé implantován v IKEM 9. 7. 2014. Je určen primárně pro pacienty, kterým by jiné dostupné metody v rámci současných pravidel poskytování léčby v České republice už neměly co nabídnout. V rámci klinické studie zaměřené právě na destinační terapii, tedy permanentní léčbu (tito pacienti nejsou vzhledem k věku nebo dalším vážným onemocněním vhodnými kandidáty na transplantaci srdce) dostalo v IKEM tuto levostrannou srdeční podporu už celkem 11 nemocných. „Novinka jim zajišťuje mnohem lepší zdravotní stav, kvalitu života a zvýšila i jejich dlouhodobé přežití. Unikátní je plně magnetické zavěšení turbíny čerpadla - tedy eliminace ložisek, které částečně poškozují krevní elementy a zároveň jsou limitujícím faktorem trvanlivosti pump. Jako jediný přístroj svého druhu tento typ umožňuje vytváření umělé pulzní vlny, která má pro organismus pravděpodobně řadu výhod v případě použití čerpadla v trvání mnoha let,“ popisuje výhody novinky hlavní investigátor evropské studie a zástupce přednosty Kardiocentra IKEM doc. MUDr. Ivan Netuka, PhD.

Nový přístup, tedy využití miniinvazivního chirurgického přístupu je světovou novinkou a zároveň ukázkou nejnovějších trendů. „Byli jsme vybráni jako jedno ze tří světových center, které dostalo možnost navázat na původní pilotní studii, v rámci které jsme implantovali HeartMate III vůbec největší skupině pacientů. Při výběru hrálo roli i to, že jsme měli zkušenost s méně invazivními přístupy u předchozí generace přístrojů. Pro pacienty je to velmi výhodné, a to proto, že je čerpadlo implantováno pouze z malých řezů o velikosti 6-8 cm v mezižebří pod prsem a horní části hrudní kosti. Zmenšuje se tak celková invazivita výkonu, možnost krvácivých komplikací, délka hojení a rekonvalescence. Navíc, tím, že zůstává uzavřený osrdečník, zachováváme fyziologický tvar a funkci pravé komory, která je zásadní pro dlouhodobý příznivý efekt terapie. Mininvazivní přístup je bezpochyby budoucnost léčby mechanickou srdeční podporou, dalším krokem je pak zavádění zcela bez nutnosti mimotělního oběhu krve při implantaci,“ vysvětluje doc. MUDr. Ivan Netuka, PhD., který tento zákrok poprvé na světě provedl.

Průměrný věk pacientů s HeartMate III je 69 let a většina, téměř 80%, jsou muži. „To je dáno i tím, že kardiovaskulární onemocnění a především selhání srdce je u mužů výrazně častější než u žen. Podobné je to i v případě implantací ve světě. Od dubna 2003, kdy lékaři Institutu klinické a experimentální medicíny implantovali v Česku první mechanickou srdeční podporu, se mnohé změnilo. Přístroje se zmenšily, technologie je mnohem dokonalejší, fungování efektivnější a především se díky nim výrazně snížil počet pacientů, kteří se na čekací listině nedožijí transplantace srdce. Nemocní se k zákroku dostávají v mnohem lepším stavu, což zvyšuje jejich šance na dlouhodobé přežití. IKEM jako superspecializované pracoviště, které stojí i u samotného vývoje těchto srdečních podpor ve spolupráci s technologickým centrem v USA, za dobu fungování programu implantoval dlouhodobou srdeční pumpu více než 270 pacientům. Počet implantací navíc každoročně stoupá, jen loni jsme jich v IKEM provedli 40, což znamená v porovnání s rokem 2013 více než třetinový nárust. A letošní rok už teď vypadá také velmi dobře, k dnešnímu dni máme za sebou již 29 implantací,“ říká ředitel IKEM MUDr. Aleš Herman, PhD.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?