Infarkt: pět z devíti pacientů zůstávají nediagnostikováni

14. 3. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Slabý srdeční záchvat zůstává u čtyř z devíti pacientů nediagnostikován, protože dotyční nerozpoznají nebo podcení příznaky této příhody. Ukázaly to výsledky studie nizozemských lékařů. K nedostatečné detekci kardiovaskulárních problémů dochází častěji u žen – diabetiček, žen s nadváhou a u straších pacientů...


„Zjistili jsme incidenci srdečních záchvatů u 1000 lidí v běžné populaci nad 55 let. U čtyř z devíti těchto pacientů nebyl srdeční záchvat klinicky zaznamenán – a to ani samotnými pacienty ani jejich lékařem,“ uvedl doktor Eric Boersma z lékařského centra Erasmus v Rotterdamu.

Studie otištěná v časopise European Heart Journal vychází z dat 4000 holandských pacientů; doktor Boersma však uvádí, že podobné výsledky by měly pravděpodobně platit ve všech vyspělých zemích.

„Infarkt je hlavní příčinou úmrtí v industriálním světě. Bolest na prsou je nejběžnějším, ale rozhodně ne jediným příznakem, který infarkt provází. Místo tohoto symptomu může srdeční záchvat provázet bolest v ramenou nebo pocit dlouhotrvající virózy,“ uvedl Boersma.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?