Iniciativa doporučuje omezení otevírací doby školních bufetů

11. 8. 2015 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola doporučuje školní bufety otevírat jen na omezený čas, například na jednu přestávku nebo čas po obědě. Za nejvhodnější považuje, pokud bufet provozuje sama škola prostřednictvím školní jídelny. V některých školách se také osvědčily bufety provozované neziskovými organizacemi integrujícími lidi s handicapem.


Je to součástí návrhu doporučení, které sdružení poskytlo ČTK.

V prostorách škol se podle novely školského zákona nebudou smět od září prodávat nezdravé potraviny a nápoje. Vyhláška, která by je měla konkrétně specifikovat, ale podle deníku Právo nebude do 1. září připravena. Zpracovává ji ministerstvo školství s přispěním podkladů ministerstva zdravotnictví.

Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola, která se dlouhodobě snaží o zlepšení školního stravování, považuje za nejlepší domácí svačiny. Děti by měly do školy chodit najedené ze snídaně, přinést si vlastní svačinu a pak jít do školní jídelny na oběd.

Pokud už ve škole bufet nebo jiná nabídka občerstvení funguje, měl by být důraz by kladen na neslazené nápoje, čerstvé ovoce, zeleninu, zakysané mléčné produkty, ořechy a například sytější kvásková pečiva s pomazánkami. Za vhodnou formu iniciativa považuje zelenino-ovocný bufet s omytou sezónní zeleninou a ovocem, saláty nebo čerstvými šťávami. Nedoporučuje margaríny, tavené sýry a umělá sladidla.

Jako doplněk by podle těchto doporučení mohly být nabízeny zdravé sladkosti s nízkým obsahem cukru. Například většina běžně prodávaných müsli tyčinek by ale nárokům Skutečně zdravé školy nevyhověla. „Sortiment výrobků splňující tato kritéria je v současné době omezený a ve vyšší cenové kategorii - je to výzva pro výrobce, aby svou nabídku 'zdravého mlsání' pokud možno rozšířili,“ uvádí se v doporučení.

Už dříve si zástupci iniciativy posteskli, že na přípravě vyhlášky se nepodílejí a nemají o postupu prací žádné informace. „Není jednoduché určit, co je pro děti už nezdravé, proto se kloníme spíše pozitivní variantě popsání potravin zdravých, a tedy přípustných,“ uvedla v tiskové zprávě odborná garantka iniciativy Hana Krejčí.

Na jaře se objevily zprávy, že parametry navržené ministerstvem zdravotnictví se nelíbily potravinářským firmám. Podoba parametrů zatím nebyla zveřejněna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?