Inzeráty vábí do ciziny zdravotní sestry, moc jich ale neodchází

8. 12. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na práci zdravotní sestry ve Spojených státech a Velké Británii lákají stále častěji inzeráty, které vycházejí v periodikách v Plzeňském kraji. Zdravotním sestrám za práci v zahraničí nabízí měsíční výdělek 40 až 60 tisíc korun...


PLZEŇ - Na práci zdravotní sestry ve Spojených státech a Velké Británii lákají stále častěji inzeráty, které vycházejí v periodikách v Plzeňském kraji. Zdravotním

sestrám za práci v za hraničí nabízí měsíční výdělek 40 tisíc až 60 tisíc korun.

Plzeňská fakultní nemocnice (FN), která zaměstnává 1700 sester a jiných nelékařských pracovnic, ale necítí, že by tyto nabídky způsobovaly nějaký výrazný odliv sester na západ.

„Inzeráty znám, jedná se o jednotky lidí ročně, podobná situace je také u odchodů do Německa,“ řekla hlavní sestra FN Nina Milerová. Podle ní to může být pro české sestry velmi zajímavá profesní zkušenost, ale tyto agentury mají velmi tvrdé

zkoušky odborné i jazykové.

Podle hlavní sestry největší západočeské nemocnice jsou nabídky platů reálné, neboť tamější zdravotní sestry si vydělávají v průměru ještě více.

„Každá zkušenost v zahraničí je dobrá, ale sestry, které odejdou na západ, se k nám už většinou zpátky nevrátí,“ uvedla Milerová.

Plzeňská FN má zatím pouze 33 Slovenek a Ukrajinky zatím nenabírá. Občas se už ale v rámci výměnných programů objevují i ženy z Rakouska a Německa, které mají zájem o speciální praxi anebo sbírají data.

Průměrný tarifní plat sestry ve FN činil za letošních devět měsíců necelých 11 tisíc korun, včetně veškerých odměn a přesčasů si setry vydělaly zhruba 19 tisíc korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?