Jahn: Světová úroveň výzkumu, přitom v českých rukou

8. 7. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Důležité je, že unikátní možnost spolupracovat s klinikou Mayo ze Spojených států dostal český subjekt. Tak velké centrum zdravotnického výzkumu v Evropě ještě není a protože o něj projevily zájem zahraniční i české firmy, tak věřím, že se nám podaří vybudovat něco, co je sice v českých rukou, ale na světové úrovni," říká Jahn v rozhovoru pro HN...


Spolupráce českých a amerických vědců je dnes u špičkových týmů pravidlem, své vývojové dílny do Česka už přeložily některé významné firmy, přesto vicepremiér Martin Jahn tvrdí, že spolupráce klinik Mayo a U svaté Anny je zcela výjimečná.

Důležité je, že unikátní možnost spolupracovat s klinikou Mayo ze Spojených států dostal český subjekt. Tak velké centrum zdravotnického výzkumu v Evropě ještě není a protože o něj projevily zájem zahraniční i české firmy, tak věřím, že se nám podaří vybudovat něco, co je sice v českých rukou, ale na světové úrovni. To odlišuje brněnské centrum od jiných zahraničních investic do výzkumu a do vývoje.

HN: Když vědci na vysoké úrovni spolupracují dlouho, obvykle to skončí jen společnou publikací. Mají v Brně větší plány?

Určitě. Měl by tu být silný aplikovaný výzkum. Ve chvíli, kdy se něco vymyslí, okamžitě se to promítne do léčebných metod, do vývoje nových léků a zdravotnických potřeb.

HN: Je možné, že tam budeme vyrábět originální léky?

Možné to je taky, mezinárodní farmaceutické firmy mají zájem spolupracovat. Kde se ale léky nakonec budou vyrábět, to zatím nedokážu říct. V každém případě, pokud tady bude významné centrum výzkumu, tak je zase pravděpodobnější, že velké firmy do České republiky přijdou.

HN: To znamená, že za čtyři nebo pět let budeme mít patenty ve farmacii?

Ve farmacii, zdravotnických zařízeních, léčebných postupech. Mohlo by to tak být.

HN: Půjde při zavádění nových léčebných postupů o víc, než o léčbu amerických pacientů, kterým se něco stane v Evropě?

To není cílem centra. Léčení bude pro všechny, kteří jej budou potřebovat. Důležité ale je, že se v centru bude vše testovat, i to, jak se tam budou lidé léčit.

HN: Nesnaží se američtí výzkumníci pouze vyvážet pracovní místa do země, kde je několikrát lacinější pracovní síla? Je to levnější než stěhovat české vědce do Ameriky…

To bych neřekl. Jde přece o spolupráci evropského centra s klinikou Mayo. Kdyby si tady Mayo udělala pobočku, pak by samozřejmě mohlo jít o vývoz pracovních míst. Ale je to český subjekt. My do toho dáváme lidi a budovy, Mayo dává potřebné know-how. Takže to není pouhý outsourcing.

HN: Nevadí, že s klinikou Mayo bude spolupracovat nemocnice, která se v posledních letech nejrychleji propadala do dluhů?

Nemocnice má potřebné znalosti a kontakty na kliniku. Navíc centrum sice bude řízeno nemocnicí, není ale její součástí.

Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?