Jak se hájil Michael Vít?

20. 11. 2013 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Někdejší hlavní hygienik České republiky Michael Vít včera před Obvodním soudem pro Prahu 2 odmítl, že by zneužil svou pravomoc při smlouvách na poradenství, které uzavřel v roce 2007 coby náměstek ministra zdravotnictví. Služby úřadu poskytoval manžel Vítovy podřízené, bývalý poslanec Otakar Vychodil. Podle obžaloby je ale mohl zajistit příslušný odbor na ministerstvu. Vít se hájí tím, že Vychodil je odborník a jeho rady se využily.


Obžaloba, kterou soud začal projednávat, se týká třech smluv z roku 2007. Dvě uzavřelo ministerstvo zdravotnictví, třetí zdravotní ústav v Ostravě. Spolupráce Vychodila s ministerstvem začala již v roce 2003. Celkem vznikla podle žalobce Kamila Švece škoda zhruba dva miliony korun. Víta viní kromě zneužití pravomoci úřední osoby také z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Bývalému náměstkovi hrozí od tří do deseti let vězení.

Vít soudu vysvětloval, že měl na starost zavedení nového systému hygienických stanic. Poradce najal prý proto, aby měl „pohled také z jiné strany“. „Vychodil je systémový inženýr, diskutovali jsme o tom řadu let,“ uvedl Vít. Exposlanec je podle něj odborník, který zná velmi dobře strukturu hygienické služby. Vít podle svých slov později oslovil ke konzultacím také odborníky z Vysoké školy ekonomické, ty ale ministerstvo neplatilo.

Vít také odmítl obvinění a uvedl, že se mohl v minulosti pouze dopustit administračních pochybení.

Podle žalobce měl Vít na stejnou práci zvláštní odbor. V době, kdy smlouva s Vychodilem vznikla, navíc vedla zmíněný odbor Vychodilova manželka Karla Říhová. Žalobce se Víta opakovaně ptal, v čem byl Vychodil tak výjimečný expert, že bylo nutné najmout právě jeho. Vít uvedl, že tehdy také neměl na ministerstvu k dispozici dostatek odborníků a k tomu úřad značně zaměstnávalo zavádění pravidel Evropské unie do českého právního systému.

Obžaloba také tvrdí, že Vychodilovy materiály z let 2007 a 2008 jsou stejné jako ty, které předložil o tři roky dříve. Vít na odpověděl, že si toho po letech nevšiml. „Neuvědomíte si, že jsou tam stejné pasáže,“ dodal.

Ministerstvo podle Víta Vychodilovy služby využilo. „Z materiálů se nejméně 80 procent doporučení realizovalo,“ dodal. Šlo prý o změny, které se projevily v legislativě. Přinesly prý také úsporu zhruba půl miliardy korun. Na dotaz, proč to nešlo udělat již dříve, když podobné rady uděloval Vychodil již v roce 2005, Vít odpověděl, že k tomu nebyla politická vůle.

Soud se také Víta ptal, proč listiny, které s Vychodilem vyřizoval, neměly jednací číslo, i když veškerá korespondence ministerstva prochází podatelnou a zaznamenává se. „O mně je známo, že jsem byl na ministerstvu lehký bordelář, a některých věcí jsem si zkrátka nevšimnul. U úředníka je to chyba,“ dodal Vít. Za problematické smlouvy uzavřené bez výběrového řízení také dostal v minulosti od tehdejší ministra Tomáše Julínka trest a čtvrt roku nedostával k platu osobní ohodnocení. Soud bude pokračovat výslechem svědků.

Trestní oznámení na Víta podala předloni na jaře organizace Transparency International. Víta, který byl v čele hygieniků od roku 2000, policie obvinila loni v březnu. Od té doby byl na neplacené dovolené, vedoucí funkci dočasně zastávala jeho zástupkyně Viera Šedivá. V říjnu pak vláda hlavním hygienikem jmenovala šéfa krajské hygienické stanice v Liberci Vladimíra Valentu. Vít je nyní zaměstnán v pražské pobočce Státního zdravotního ústavu.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?