Jak uplácet lékaře? Dárky

19. 10. 2007 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospodářské noviny mají k dispozici manuál jednoho z firemních dealerů, který podrobně radí, jaké "dárečky" u různých typů lékařů zabírají. Například doktorovi typu "dobrý přítel", s nímž se už dealer lépe zná, má nabízet rovnou peníze nebo DVD přehrávače...


Hospodářské noviny získaly manuál na korumpování doktorů

Farmaceutické firmy vědí, jak přimět lékaře k předepisování právě jejich léků. A to i za cenu úplatků. V celém farmaceutickém byznysu se přitom točí desítky miliard korun.

HN mají k dispozici manuál jednoho z firemních dealerů, který podrobně radí, jaké „dárečky“ u různých typů lékařů zabírají. Například doktorovi typu „dobrý přítel“, s nímž se už dealer lépe zná, má nabízet rovnou peníze nebo DVD přehrávače.

„Podle mých informací navštíví dealer denně i devět lékařů a chlubí se úspěšností až 90 procent,“ říká lékař Jan Hnízdil z Centra komplexní péče v Dobřichovicích, který HN manuál poskytl. Zdroj prozradit nechce.

„Před lety jsem to sám zažil. Začalo to pozváním na oběd, pak malým magnetofonem. Stále jsem si říkal „na mě si nepřijdou“. Najednou jsem ale s hrůzou zjistil, že píšu recepty jen na jeden lék, a to i lidem, kteří jej vůbec nepotřebují. Okamžitě jsem všechny kontakty ukončil,“ tvrdí Hnízdil, jenž pracoval šest let i v pražské Všeobecné fakultní nemocnici. Zbytečné předepisování léků může nejen vysávat peněženky pacientů nebo zdroje zdravotních pojišťoven, ale i poškozovat zdraví lidí.

Více se dočtete v Hospodářských novinách

Martin Mařík, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?