Jako další se do brněnského ICRC přestěhuje Neurologická klinika

14. 1. 2013 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Jako další oddělení se do brněnského Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) při Fakultní nemocnici u sv. Anny v únoru nastěhuje Neurologická klinika. Provoz s pacienty by mohla zahájit v jarních měsících, informovala ČTK mluvčí nemocnice u sv. Anny Šárka Urbánková. V době přesunu budou nemocné dočasně přijímat ostatní zdravotnická zařízení ve městě.


Centrum ICRC za pět miliard korun má sloužit k výzkumu a léčení kardiovaskulárních a neurologických chorob, na které lidé umírají nejčastěji. Na začátku tohoto týdne přijali lékaři první pacienty na Kardioangiologickou kliniku. Na přelomu ledna a února také začnou práce na druhé etapě výstavby centra. „V rámci druhé etapy v budově vybudujeme centrální operační sály, centrální sterilizaci, ARO, JIP a heliport,“ uvedla Urbánková.

První část ICRC se slavnostně otevřela loni v první polovině října, od té doby se do budovy stěhují přístroje, lidé a vybavení.

Na výstavbě ICRC a zajištění výzkumu se podílely místní úřady, vláda i vysoké školy. Evropská unie přispěla 2,4 miliardy korun. „Technologie jsou hrazeny z nejvýznamnější části z dotace EU s přispěním státního rozpočtu a opět vlastních zdrojů nemocnice u svaté Anny,“ uvedla Urbánková. Některé výzkumné projekty jednotlivých skupin vědců se rozběhly už minulosti v prozatímních prostorách v areálu nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?