Jedličkův ústav v Liberci při léčbě používá obleky kosmonautů

30. 4. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Jedličkův ústav v Liberci začal využívat při rehabilitaci takzvaný oblek kosmonautů, pomáhá zlepšit motorické funkce. Vhodný je při léčbě lidí s poškozeným centrálním nervovým systémem. Tuto metodu už několik let nabízí třeba sanatorium Klimkovice na Ostravsku.


Novináře o tom informovala Lenka Halamová ze společnosti Sarema. Firma zajišťuje rehabilitací v Jedličkově ústavu v Liberci, který se stará o handicapované děti i dospělé.

„Použití je po dětské mozkové obraně, různých ochrnutích, poúrazových stavech, po autohaváriích, kdy byl zasažen mozek,“ uvedla. Využitelná je tato metoda podle ní i u lidí po mozkové mrtvici nebo sportovců zotavujících se po zranění.

Využívá se při ní speciální stabilizační obleček, který u kosmonautů při delším pobytu ve vesmíru ve stavu beztíže zabraňuje odumírání svalů. Základní terapie trvá čtyři týdny po třech hodinách cvičení denně. Je založená na aktivaci červených svalových vláken, na stimulaci svalů, které jsou pomalejší a takzvaně spící. Obnovení spojení s mozkem se docílí neustálým opakováním určitého pohybu. Klienti si ale léčbu zatím musejí hradit sami, zdravotní pojišťovny na ni nepřispívají. První čtyři týdny léčby v Liberci vyjdou na 38.500 Kč.

Jedličkův ústav v Liberci pomáhá lidem s tělesným nebo kombinovaným postižením už více než sto let. Nabízí sedm sociálních služeb včetně denního stacionáře s terapeutickými dílnami a hernami na rozvoj smyslů a jemné motoriky, kam docházejí děti i dospělí. Takzvaný oblek kosmonautů není jedinou letošní novinkou v nabízených službách. Na konci ledna ústav otevřel speciální multismyslovou místnost Snoezelen, která je určena ke stimulaci smyslů a relaxaci. Metoda je založena na učení formou získávání zkušeností. Například k procvičování jemné motoriky prstů u mentálně či tělesně postižených využívají podsvícenou plochu s pískem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?