Jednání o návrhu na stabilizaci zdravotnictví odloženo, ministři potřebují více času

18. 3. 2014 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda oproti původnímu plánu neprojednala návrh ekonomické stabilizace zdravotnictví, který počítá mimo jiné s uvolněním dvou miliard korun pro nemocnice. Materiál právě prošel vnějším připomínkovým řízením a jeho projednání bylo odloženo, aby se všichni členové kabinetu mohli seznámit s návrhem včetně připomínek. Dokumentem se zabývala také koaliční rada, zástupci ANO požadovali doplnění, které se týká hospodaření zdravotních pojišťoven.


Dokumentem se zabývala také koaliční rada, zástupci ANO požadovali doplnění, které se týká hospodaření zdravotních pojišťoven.

„Jde o tak zásadní materiál, že je potřeba, aby ostatní ministři ho jen tak nedostali na stůl, ale měli prostor se s ním důkladně seznámit,“ vysvětlil Štoll. S dalšími změnami v návrhu se podle mluvčího nepočítá, vláda by ho mohla projednat příští týden.

Peníze z rezervy

Peníze mají kompenzovat výpadek příjmů způsobený zrušením stokorunových poplatků za pobyt v nemocnici. Polovinu by měly nemocnice dostat v červenci, polovinu v říjnu. Vedle toho by materiál měl obsahovat automatickou valorizaci plateb za státní pojištěnce či odkup nedobytných pohledávek zdravotních pojišťoven. Peníze na navýšení odvodů státu by vláda měla dát z rozpočtové rezervy.

Materiálem se odpoledne zabývala koaliční rada, kterou tvoří předsedové koaličních stran a maximálně tři další zástupci příslušné koaliční strany. Hnutí ANO požadovalo, aby ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) materiál doplnil především o informace o hospodaření zdravotních pojišťoven.

„Ctíme koaliční dohodu. Když jsme někde ubrali, tak je potřeba to kompenzovat, ale jde spíš o to, že současně chceme, aby financování zdravotnictví a zejména pojišťoven bylo ztransparentněno,“ řekl ČTK po jednání předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Podle Faltýnka ministr slíbil, že návrh doplní.

Podle předsedy lidoveckého klubu Jiřího Miholy se vedla diskuse i o tom, odkud peníze na kompenzace vzít. Koalice se podle Miholy bude ještě materiálem zabývat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?