Ježek: předražení dosahuje i 30 procent

22. 7. 2009 9:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Nákupem přístrojů v Krajské zdravotní Ústeckého kraje se bude v září zabývat Kontrolní výbor Sněmovny. Právu to potvrdil v úterý jeho šéf Vladimír Koníček. Výbor podle něj nyní shromažďuje materiály. Kromě ministryně zdravotnictví mají podle Koníčka poslanci v plánu se dotázat také ministra financí...


Nákupem přístrojů v Krajské zdravotní Ústeckého kraje se bude v září zabývat Kontrolní výbor Sněmovny. Právu to potvrdil v úterý jeho šéf Vladimír Koníček (KSČM).

„Budeme se o tom určitě bavit v září na jednání výboru. Posílal jsem ministryni zdravotnictví dopisy ohledně materiálů k těmto přístrojům, jak týkající se ústecké Krajské zdravotní, tak ještě zařízeních v Karlových Varech a Hradci Králové. Zdají se nám ty přístroje hodně, hodně drahé,“ řekl.

Výbor podle něj nyní shromažďuje materiály. Kromě ministryně zdravotnictví Dany Juráskové mají podle Koníčka poslanci v plánu se dotázat také ministra financí Eduarda Janoty.

Podle místopředsedy kontrolního výboru Libora Ježka (ODS) mohou být některé přístroje, které české nemocnice nakupují, předražené i o třicet procent.

„To znamená, zakoupím-li tři přístroje, mohu mít čtyři,“ řekl Právu Ježek.

Poslanci se podle něj zabývají nákupem přístrojů všemi krajskými i fakultními nemocnicemi. Za roky 2002 až 2007 si vyžádali od resortu zdravotnictví seznam dotací na přístroje typu magnetická rezonance, CT, angiografie a lineární urychlovače včetně podkladů pro výběrové řízení. Údaje pak shromažďují i za loňský rok.

„Do velké většiny výběrových řízení se přihlašuje jenom jeden uchazeč,“ poznamenal Ježek.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?