Jihlavská nemocnice připravila nadstandardní pokoje pro maminky

21. 6. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Dva nové nadstandardní jednolůžkové pokoje mají k dispozici novopečené maminky na oddělení šestinedělí a rizikového těhotenství gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice Jihlava.


Rekonstrukce pokojů byla dokončena v minulých dnech. Jejím cílem bylo připravit ještě kvalitnější zázemí pro novopečené maminky a novorozence.

Na své si přijdou také tatínci

Úpravy pokojů byly zahájeny na konci roku 2009. Došlo především k rekonstrukci sociálního zařízení a k nakoupení nového vybavení. Nadstandardní pokoje jsou vybaveny barevnou televizí, osobním telefonem a hlavně komfortní polohovací postelí. Tatínci či jiní rodinní příslušníci mají také kde přenocovat. Pokoj je šitý na míru nejen maminkám a tatínkům, ale samozřejmě i novorozencům. V jihlavské porodnici je totiž uplatňován takzvaný roomingin systém.

„Jde o systém zajišťující po porodu nepřerušený kontakt matky s novorozencem. Umožňuje mamince, aby mohla kojit, jak a kdy dítě potřebuje, a naučila se co nejdříve o miminko pečovat. S péčí o novorozence jí pomáhá porodní asistentka a novorozenecká sestra. Pro dítě je zkrátka nejlepší, je-li s matkou čtyřiadvacet hodin denně,“ vysvětluje primář gynekologicko-porodnického oddělení Aleš Roztočil.

Podle slov primáře se mezi ženami zájem o pobyt na nadstandardním pokoji rok od roku zvyšuje, a to i přesto, že si za něj musí připlácet. „Nyní je v naší porodnici k dispozici pět nadstandardních pokojů. Jsou pořád obsazené, dokonce se na ně čeká. Na možnost hospitalizace na nadstandardním pokoji se klientky mohou informovat v ambulanci při příjmu či při objednávání k hospitalizaci,“ řekl profesor Roztočil.

Peníze dají na rozvoj oddělení

Tento luxus maminky stojí pět set padesát korun za den. Prostředky, které se získají, budou investovány do dalšího rozvoje oddělení.

Stavební úpravy přišly celkem na pětasedmdesát tisíc korun. Byly realizovány z prostředků gynekologickoporodnického oddělení, tedy díky nastřádaným sponzorským finančním darům, ale i díky poplatkům za poskytované nadstandardní služby.

Při porodech využívá jihlavská nemocnice nejmodernějších technik.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?