Jihočeské nemocnice investují do rozvoje stovky milionů korun

25. 7. 2016 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Investice do zdravotnických zařízení, obnova nebo výstavby domovů pro seniory, ale také nedostatek odborníků v sociální oblasti. Taková byla poslední léta v Jihočeském kraji z pohledu zdravotnického a sociálního sektoru. Vyplývá to z ankety ČTK.


Jihočeské nemocnice, které zřizuje kraj, každý rok investují do svého rozvoje nemalé položky. Například pro letošní rok jde o částku 678 milionů korun. Českobudějovická nemocnice před čtyřmi lety zahájila projekt, který by měl zajistit přesun oddělení z takzvaného dolního areálu. Zdravotnické zařízení je na dvou místech, které od sebe dělí několik stovek metrů. „Představa je taková, že realizace úprav potrvá ještě další čtyři roky. To znamená, že v roce 2020 bychom mohli definitivně opustit dolní areál a veškeré objekty soustředit do jednoho komplexu,“ řekl vedoucí oddělení stavebních investic českobudějovické nemocnice František Bostl. Celkové odhadované náklady na projekt činí miliardu korun.

Vedle zdravotnictví se kraj zaměřil i na sociální sektor. Letos chce například investovat kolem 150 milionů korun do výstavby domovů pro seniory v Kaplici a v Dačicích. Loni zahájilo provoz zařízení stejného zaměření v Bechyni, kde nový domov pro seniory s kapacitou 122 míst stál 163 milionů korun.

„Nejdůležitější změnou z našeho pohledu byla novela zákona o sociálních službách, podle které mají jednotlivé kraje odpovědnost za plánování, síťování a zajišťování dostupnosti sociálních služeb na svém území,“ řekl ČTK vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví jihočeského krajského úřadu Petr Studenovský. Podle něj však tento sektor těžko shání na různé pozice kvalifikované odborníky. „Riziko vidím především v personální oblasti - to znamená dostatek kvalitních pracovníků,“ uvedl.

Za poslední tři roky mírně stoupnul počet dětí v mateřských a základních školách. Obce, které tato zařízení zřizují, reagují na růst demografické křivky tím, že zvyšují kapacity škol nebo se snaží vybudovat nové. Vzrůstající porodnost se však zatím neprojevila ve středních školách a pokles počtu studentů evidují i vysoké školy. „Pokles nastal zhruba kolem roku 2010 a měl by vyvrcholit v roce 2018, pak by se ta křivka měla zase mírně zvedat,“ uvedl děkan jindřichohradecké fakulty managementu Vysoké školy ekonomické v Praze Vladislav Bína. Počet vysokoškoláků v Jihočeském kraji se pohybuje kolem 16.000. Nejvíce jich navštěvuje Jihočeskou univerzitu, která eviduje zhruba 11.000 studentů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?