Jihočeské nemocnice přijdou na zrušených poplatcích o 15 milionů korun

9. 1. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Od ledna neplatí lidé poplatky za pobyt v nemocnici. Stokorunu totiž zrušil Ústavní soud. Ministerstvo zdravotnictví už vypracovalo novelu zákona, podle níž bychom si v nemocnicích připláceli místo stovky znovu jen 60 korun.


Pacienti budou platit tuto částku nejdřív od března, až novela projde legislativním procesem.

Nemocnice pocítí výpadky v příjmech, potvrdila mluvčí jihočeských nemocnic Ivana Kerlesová: „Jen za první dva měsíce letošního roku, tedy za leden a únor, kdy poplatky nebudou určitě vybírány, se jedná o částku 15 milionů korun za jihočeské nemocnice celkem a z toho téměř 6 milionů korun u nemocnice České Budějovice,“ říká Kerlesová.

Olomoucká fakultní nemocnice opravila z regulačních poplatků čekárny a přidala lůžka.

Konec stokorunového poplatku je radostí pro pacienta, ale starostí pro nemocnici. Nemocnice by mohly letos dostat navíc dvě miliardy korun.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?