Jihočeský kraj má hospic na dosah?

13. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Českobudějovický Červený kříž, sdružení Humanika v Milevsku a občanské sdružení sv. Jana v Prachaticích se ucházejí o státní dotaci na vybudování hospicu. Ta činí sedmdesát procent nákladů, maximálně však 1,4 miliónu Kč na jedno lůžko...


Českobudějovický Červený kříž, sdružení Humanika v Milevsku a občanské sdružení sv. Jana v Prachaticích se ucházejí o státní dotaci na vybudování hospicu. Ta činí sedmdesát procent nákladů, maximálně však 1,4 miliónu Kč na zřízení jednoho lůžka. Vítěze dotačního programu z došlých návrhů z celé ČR určí ministerstvo zdravotnictví počátkem příštího roku.

Jižní Čechy - Jihočeský kraj má velkou naději získat finanční podporu na výstavbu zařízení pro pacienty v konečném stadiu života - hospicu.

Společně s krajem Středočeským mu hraje do karet fakt, že jde o jediné regiony v ČR, kde tato služba občanům dosud chybí. DB to včera řekl Václav Filec z odboru sociální péče ministerstva zdravotnictví. Filec zavítal na jih Čech, aby zhlédl prezentaci tří návrhů zřízení hospicu představených na veřejném jednání v budově krajského úřadu.

Své představy tu postupně uvedly českobudějovický Červený kříž, sdružení Humanika v Milevsku a občanské sdružení sv. Jana v Prachaticích. Českobudějovičtí počítají s celkovými náklady 80 miliónů Kč a kapacitou 26 lůžek. Milevští odhadují projekt na 52 miliónů Kč a Prachatičtí 58 miliónů Kč, v obou případech pro 30 lůžek. V první i druhé verzi jde o výstavbu tzv. na zelené louce, Prachatičtí se chystají hospic umístit do objektu, který čeká rekonstrukce.

Na hodnocení prezentace je dle Filce ale zatím brzy. „O udělení dotace rozhodne výběrová komise ministerstva zdravotnictví na základě posouzení všech došlých žádostí o finanční podporu na zřízení hospicu ze všech regionů republiky. Ta zasedne v červenci. Vítěze potvrdí ministr resortu na počátku roku 2003,“ uvedl.

Peníze uvolní ministerstvo z fondu Program podpory občanských sdružení a humanitárních organizací nedostatečně rozvinutých zdravotnických služeb.

Výdaje na provoz jednoho hospicového lůžka se pohybují okolo 1000 Kč na den. Zdravotní péče v zařízení je bezplatná. O umístění pacienta rozhoduje lékař.

Zájem o vybudování hospicu na jihu není ničím novým. Nedávno se však za něj postavil i krajský úřad. „Vnímáme, že tato péče je v kraji více než potřebná,“ potvrdil zástupce jihočeského hejtmana Vladimír Pavelka.

RADEK ŠÍMA, Českobudějovické listy, 13.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?