Jihočeský kraj nebude zatím odvolávat ředitele nemocnic pro dluhy

10. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihočeský kraj zatím nebude odvolávat ředitele nemocnic. Bude však od nich vyžadovat přijetí takových opatření, která by přinejmenším zastavila propad hospodaření nemocnic...


ČESKÉ BUDĚJOVICE -

Uvedl to zástupce hejtmana Jihočeského kraje pro zdravotnictví a sociální věci Vladimír Pavelka: „Tato otázka (odvolávání ředitelů) není na pořadu dne,“ řekl. Podle Pavelky však bude kraj, pod který nemocnice přešly na přelomu roku v rámci reformy státní správy, důrazně uplatňovat svou zřizovatelskou roli. Zdůraznil, že nezbytné finanční zdroje pro ozdravení nemocnic bude nutné hledat v jejich hospodaření.

„Bylo pošetilé požadovat od krajů, aby za několik dnů objevily spolehlivý recept na oddlužení nemocnic, když české vlády nedokázaly nastavit jednotnou koncepci zdravotnictví za deset let,“ dodal Pavelka. Jasno snad přinese 15. únor, do

kterého by podle usnesení Parlamentu měla vláda koncepci předložit.

Zdravotnická zařízení v kraji mají ztrátu přes 350 milionů korun

Jihočeská zdravotnická zařízení vykazovala ke konci roku 2001 účetní ztrátu ve výši 356 milionů korun. Odhaduje se, že v uplynulém roce se navýšila o dalších 76 milionů korun.

Nejhorší situace je ve strakonické nemocnici, která kvůli dluhům na několik týdnů dokonce přišla o dva dodavatele léků (nyní je už situace s léky vyřešena). Bez problémů však nejsou ani nemocnice v Táboře, Českém Krumlově a v Jindřichově Hradci a některé zdravotnické záchranné služby.

Podle dosavadních poznatků účetní ztráty mnohde způsobila skutečnost, že nemocnice neměly finance na investice a hradily je z provozních nákladů a tudíž neměly ani peníze na odpisy.

Jihočeské nemocnice rovněž neblaze postihlo jejich vlastní zeštíhlení a rušení některých oddělení, které ale neprobíhalo celoplošně v celé republice.

„V praxi to znamená, že v některých zařízeních mimo náš kraj se finanční prostředky nevyužívají racionálně. Logicky vzato pak chybí i tam, kde jejich užití je prokazatelně oprávněné,“ vysvětlil Pavelka.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?