Jihočeský kraj odmítá diktát co s nemocnicemi

10. 11. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jako nepřípustné označil hejtman Jan Zahradník (ODS) snahy státu zasahovat do plánované transformace nemocnic. Reagoval tak na zákon vzešlý z Poslanecké sněmovny, kterým vládní ČSSD prosadila zákaz převodu těchto zařízení na obchodní společnosti...


Jižní Čechy/Praha -

Pokud by uvedený zákon prošel, výrazně to může zbrzdit záměr převést zbývajících šest okresních nemocnic na jihu Čech z příspěvkových organizací kraje na akciové společnosti v jeho stoprocentním vlastnictví, podobně jako nemocnici v Českých Budějovicích. Ta, jako subjekt hospodařící v době převodu bez dluhů, tak již funguje od 1. ledna.

Zahradník však věří, že se tak nestane a Senát zákon poslancům vrátí. Druhým řešením je protest k Ústavnímu soudu, vznesený poslaneckým klubem ODS, který se na tom již dohodl.

„Naší snahou je zamezit další zadlužování okresních nemocnic, jak tomu bylo zvykem v době, kdy je řídil stát v podobě příspěvkových organizací. To znamená, aby jejich výdaje nepřesahovaly příjmy. A hospodářské výsledky potvrzují, že se nám to pomalu daří. Až se tyto položky vyrovnají, budeme usilovat o jejich transformaci, kterou se, věřím, podaří v zastupitelstvu prosadit,“ vysvětluje.

Vyrovnané hospodaření českobudějovické nemocnice jako akciové společnosti je pro kraj signálem, že je tato cesta správná. To mimo jiné dokládá i její ředitel Jiří Bouzek tím, že příjmy zařízení se od 1. ledna zvýšily a zároveň stoupá i kvalita péče o pacienty.

Podle Zahradníka proto není možné, aby stát nyní začal vstupovat do procesu řízení zdravotnictví kraji.

„Nejprve nám to dali, a když se to snažíme se všemi těmi problémy poctivě řešit, tak nám říkají, že to máme dělat jinak,“ doplnil.

O tom, že by transformace řadu věcí zjednodušila, je přesvědčen i ředitel nemocnice v J. Hradci Jan Mlčák. „Věřím, že se jednou dopracujeme z područí příspěvkové organizace k něčemu lepšímu,“ řekl.

Obdobně smýšlí i ředitel prachatické nemocnice Bohumil Ondřich. „Bylo by to jenom ku prospěchu věci,“ soudí.

Zákaz převodu nemocnic odůvodňuje ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD) tím, že nemocnice coby akciové společnosti nebudou povinny zachovávat stanovenou škálu oborů, a tudíž nebudou stabilním bodem ve veřejné síti.

RADEK ŠÍMA, Českobudějovické listy

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?