Jihomoravská záchranka chce nabídnout lidem aplikaci do mobilů

14. 2. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje spolu s krajským úřadem vymýšlejí aplikaci do mobilního telefonu, která by nabízela postup první pomoci a další informace pro krizové situace.


Podle jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) je projekt za tři miliony korun unikátní a kraj by ho v případě úspěchu poskytl i ostatním regionům nebo zahraničním partnerům. Fungovat by mohl už v následujícím roce.

„Aplikaci si bude moct každý stáhnout zdarma do mobilu. Jejím smyslem je dát obyvatelům relevantní informace, jak se chovat v kritických okamžicích,“ řekl dnes novinářům Hašek. Kromě rad týkajících se první pomoci nabídne aplikace rychlé spojení se zdravotnickou záchrannou službou. „Zároveň bude možné poslat obrázek krizové situace a zdravotníci také uvidí přesnou lokalizaci volajícího,“ uvedl Hašek.

To může být užitečné pro záchranáře, kteří budou vědět, kam přesně mají jet. „Služba tedy pomůže občanům i nám. Lidé totiž stále bojují s poskytnutím první pomoci. V aplikaci budou mít přímo od zdroje aktuální informace, jak mají postupovat,“ řekla ČTK mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová.

Samotná aplikace by mohla začít fungovat v roce 2015. „Letos musíme získat na projekt peníze. Počítáme s celkovými náklady okolo tří milionů korun. Z toho 2,4 milionu by mohla pokrýt dotace ze státního rozpočtu, zbytek uhradí kraj. Potom najdeme dodavatele, který systém vyvine. Otestujeme ho a příští rok by mohl jít do ostrého provozu,“ řekl Hašek.

Nápad vytvořit aplikaci vznikl podle něj právě v Jihomoravském kraji. „Jsme průkopníky této myšlenky. Pokud se aplikace osvědčí, nabídneme ji jiným krajům. Stejně jsme tak učinili i v oblasti rodinných pasů nebo senior pasů,“ řekl hejtman s tím, že není potřeba se omezovat na Českou republiku. „Myšlenku lze nabídnout i zahraničním partnerům na Slovensko nebo do Rakouska. Pokud aplikace pomůže, ať se klidně rozšíří,“ dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?