Jihomoravská záchranka zkouší systém na zjednodušení převozů

6. 5. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje spustila zkušební provoz nového systému, jehož cílem je urychlení a zefektivnění komunikace při převozu pacientů.


Díky projektu za zhruba 20 milionů korun nahradí verbální domluvu posádky s operátorem tísňové linky datová komunikace, která vyloučí možnost zkomolení nebo ztráty informací o stavu pacienta, řekl novinářům Martin Doleček, primář Oddělení urgentního příjmu Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Brno.

„Současná praxe je taková, že někdo zavolá na tísňovou linku 155. Operátorce řekne informace a ta na základě toho, co si zapíše nebo pamatuje, pošle na místo zdravotnickou posádku. Potom obvolává nemocnice, kam může personál pacienta odvést,“ popsal postup Doleček.

Podle něj však nemocnice může pacienta odmítnout, a proto operátorka hledá další zařízení a obvolává je. „Lehce tak může zkomolit informace o stavu pacienta nebo udělat jinou chybu. V jednu chvíli totiž může řešit i více případů,“ uvedl Doleček.

Právě takové pochybení má nový systém vyloučit. „Údaje o pacientovi i jeho stavu zapíše posádka do takzvané datové věty do tabletu a informaci odešle. Díky systému se pak dostanou na dispečink, kde operátor situaci vyhodnotí, pošle je do koncového zařízení a posádce oznámí, kam má pacienta odvést,“ uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová. Celý dosud zdlouhavý a komplikovaný proces se tím urychlí.

Centrální dispečink pro obě brněnské fakultní nemocnice bude ve Fakultní nemocnici Brno. Za půl roku zkušebního provozu chtějí záchranáři s lékaři odhalit chyby systému tak, aby mohli spustit ostrý provoz k 1. lednu 2015. Fungovat by měl pro celý kraj.

Náklady projektu Bezpečný region zhruba 20 milionů korun hradí z více než 80 procent dotace z Evropské unie.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?