Jihomoravské nemocnice podepsaly smlouvy s pojišťovnami

8. 1. 2013 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitelé jihomoravských krajských nemocnic v pondělí podepsali smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Zajišťují jim zachování odborností a péče na pět let. Podpisům smluv předcházela zdlouhavá jednání a nebylo zřejmé, zda nebude péče v některých nemocnicích omezena.


Nyní je jasné, jak bude vypadat zdravotnická péče na jihu Moravy v příštích pěti letech, řekl při podpisu hejtman Michal Hašek (ČSSD). Všechny odbornosti v nemocnicích zůstanou zachované, o jejich podobě se bude ještě jednat.

„Situace eskalovala především v posledních týdnech a měsících roku 2012. To, co bylo původně prezentováno jako návrh zdravotních pojišťoven a to, co dnes podepisujeme, je diametrálně odlišné,“ řekl Hašek. Některé z nemocnic, které kraj pokládá za páteřní, měly původně dostat smlouvu jen na tři roky a měla se v nich reorganizovat oddělení.

Podle dnes uzavřených smluv mají všechny nemocnice pětiletou smlouvu s garancí zachování odborností. „Ta jistota je pozitivní zprávou, protože můžeme dál plánovat rozsah péče a další věci. Víme, že máme smlouvu s pojišťovnou a že ty služby budou hrazené z veřejného zdravotního pojištění,“ řekla ředitelka břeclavské nemocnice Janka Bambasová. Od všech pojišťoven dostává břeclavská nemocnice zhruba 45 milionů korun měsíčně.

O odbornostech se bude jednat v tom smyslu, zda například chirurgie nemůže být v některé nemocnici jednodenní. V každém případě však zůstane zachována.

Podle ředitele jihomoravské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) je zachována péče ve všech částech kraje tak, aby pacienti nemuseli jezdit do velkých center a aby péče pokryla všechny nemoci, které se v oblasti mohou vyskytovat. „Bavili jsme se o jednotlivých oborech v každé nemocnici, zda jsou potřeba, v jakém rozsahu a sortimentu výkonů. Výsledkem je dohoda na smlouvách, které jsme dnes podepsali,“ řekl Kořínek.

Kromě něj byli na krajském úřadě i ředitelé jihomoravských poboček Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny. Při jednáních o zdravotnické péči v Jihomoravském kraji se jednotlivé strany mohly opřít o memorandum, které uzavřel 9. listopadu hejtman, ministr zdravotnictví, šéf VZP a šéf svazu zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven. Dlouhodobé smlouvy v něm byly zakotveny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?