Jihomoravské nemocnice se dostaly ze zadlužení

25. 7. 2016 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice zřizované Jihomoravským krajem se v končícím volebním období dostaly ze zadlužení. Zatímco v roce 2012 byl v součtu jejich hospodářský výsledek minus 11,5 milionu korun, loni už vykázaly přebytek 28 milionů.


Vyplývá to z údajů kraje, které ČTK poskytla jeho mluvčí Eliška Windová. V kraji přibývá seniorů, kteří tvoří téměř pětinu obyvatel. Ačkoli kraj investuje do zařízení pro seniory, kapacita se výrazně nezvýšila, domovy jsou však modernější.

Jihomoravský kraj zřizuje nemocnice ve Znojmě, Břeclavi, Kyjově, Hodoníně, Vyškově, Letovicích, Ivančicích a Tišnově a od loňska provozuje i hustopečskou nemocnici. Hejtmanův náměstek zodpovědný za zdravotnictví Marek Šlapal (ČSSD) ČTK sdělil, že hlavními příčinami dluhů byly měnící se podmínky úhrad od zdravotních pojišťoven. Kraj proto vyjednává pro nemocnice co nejlepší podmínky, zlepšuje vybavení a rozšiřuje škálu péče hrazené z pojištění. „Příkladem je nová hemodialýza v Hodoníně nebo nákup přístroje CT v jiných zařízeních,“ uvedl Šlapal. Takový postup neschvaluje opoziční zastupitel Jan Vitula (TOP 09). „Chceme dovybavit nemocnice technikou, což je nákladově začarovaný kruh, ale bez dostatečného personálního zabezpečení. Podle mě by se mělo více hledět na koordinaci s velkými fakultními nemocnicemi v Brně, kde je špičková péče. Není to ale jen vina kraje, ale chce to koordinaci na národní úrovni,“ uvedl Vitula.

Kraj investuje nejen do zdravotnictví, ale i do zařízení pro seniory. Zřizuje téměř 30 příspěvkových organizací poskytujících sociální služby. Na jižní Moravě žije mezi 1,2 milionu obyvatel přes 200.000 seniorů a stále jich přibývá. Letos vznikl nový domov v Újezdu u Brna se sto místy, v předchozích letech se zvýšila kapacita v domovech v Blansku, Kyjově nebo Zastávce u Brna. Podle Šlapala se však dávají peníze do modernizace zařízení, které obsahují redukci lůžek na jenom pokoji, což pak vede ke snížení počtu. Proto se nárůst počtu lůžek neprojevil. „Navíc nákladovost pobytových služeb je vysoká. Je to asi 300.000 korun za osobu na rok a polovinu platí veřejné rozpočty. Proto se nyní zaměřujeme na rozšiřování terénních a ambulantních služeb. Do budoucna je nutná vyšší míra podpory ze strany státu. Podle Vituly je sociální oblast se zapojením mnoha různých subjektů velmi složitá a kraj se snaží činit takové kroky, aby nepoškodil celý systém.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?