Jihomoravský kraj bude řešit úhradu lůžek dlouhodobé péče

8. 8. 2014 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský kraj chce vyřešit způsob financování lůžek dlouhodobé a následné péče zavedením zdravotně-sociálních lůžek. Důvodem jsou vznikající spory na ministerstvech kvůli lůžkům na pomezí zdravotnické a sociální péče, zda je hradit ze zdravotního pojištění nebo ze systému sociální péče, sdělil ČTK jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).


Podle něj nemá dokument s jasnými pravidly úhrady ani ministerstvo zdravotnictví, ani ministerstvo práce a sociálních věcí. Zdravotně-sociální lůžka by hradila obě ministerstva paušálně.

Pokud se podaří problém v kraji vyřešit, mohl by se koncept na provázání financování z obou ministerstev stát modelem pro celou republiku, řekl ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek. Jihomoravský kraj zřizuje deset zdravotnických organizací, z toho je osm nemocnic, a má více než 1200 lůžek dlouhodobé a následné péče.

„Situace ohledně financování lůžek následné a dlouhodobé péče se u nás neřeší 25 let. Pro koncového uživatele je důležité, jestli ho dostane, či nikoliv. My ale jako zřizovatel nemocnic musíme řešit financování,“ sdělil Hašek.

Pobyt pacientů ve zdravotnických zařízeních hradí nyní ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím pojišťoven, pobyt klientů například v domovech pro seniory platí ministerstvo práce a sociálních věcí. „Mnohdy se člověk z domova dostane do nemocnice a zase zpět a vznikají problémy. Nemocnice suplují sociální péči, u některých pobytových zařízení zase lidé vyžadují zdravotní péči,“ vysvětlil radní zodpovědný za oblast zdravotnictví Marek Šlapal (ČSSD). Právě to by měla vyřešit nově zavedená zdravotně-sociální lůžka hrazená dohodnutou částí z obou ministerstev.

„Je důležité, aby si ministerstva striktně stanovila, co které bude platit. Lidé z kraje už s oběma ministerstvy jednají,“ doplnil hejtman s tím, že kraj chystá memorandum o spolupráci, které bude hotové za měsíc.

„Vážím si toho, že cílem memoranda není navýšení, ale efektivita stávajících kapacit. Je to krok ke vzorovému řešení pro další kraje,“ řekl ředitel VZP Kabátek.

Hašek zároveň informoval, že v kraji je lůžek pro následnou a dlouhodobou péči dostatek. „Máme jich přes 1200 a podle analýzy není potřeba počet nijak dramaticky zvyšovat. Víme o záměrech některých firem stavět privátní zařízení s tímto typem lůžek, ale jako kraj je nebudeme podporovat,“ uvedl Hašek. Podle něj by se situace změnila jen v okamžiku, že by nebyl dostatek míst a veřejný sektor by nezvládal pokrýt zájem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?