Jihomoravský kraj chce investovat do nemocnic

18. 1. 2007 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
I když o právní formě krajských nemocnic nebylo dosud rozhodnuto, Jihomoravský kraj je rozhodnut investovat do rozvoje svých zdravotnických zařízení značné prostředky i za cenu využití úvěrových prostředků...


Počítá také s využitím finančních zdrojů z Evropské unie v letech 2007-2013. Požadavky investičních záměrů nemocnic výrazně překračují čtyřicetimiliónovou položku, vyčleněnou na tento účel v krajském rozpočtu na letošní rok.

Podle středeční informace krajského radního Františka Adamce (KDU-ČSL), odpovědného za zdravotnictví, čeká například břeclavskou nemocnici budování víceoborového oddělení intenzívní péče za šedesát miliónů korun. V letovické Nemocnici Milosrdných bratří se kraj rozhodl investovat zhruba 40 miliónů korun do rekonstrukce tamní léčebny dlouhodobě nemocných.

Současný stav, kdy na jednom pokoji leží po šesti pacientech, chce kraj rekonstrukcí změnit a vybudovat zde dvoulůžkové pokoje s odpovídajícím komfortem jak pro pacienty, tak pro jejich návštěvy.

Ve Vyškově, kde v loňském roce ukončili rekonstrukci gynekologickoporodnického oddělení, opravu kotelny a výměnu primárních rozvodů tepla s využitím krajské a státní dotace ve výši 379 miliónů korun, má kraj financovat rekonstrukci západního křídla, jež vytvoří lepší podmínky pro plicní a urologické oddělení.

Nová jednotka intenzívní péče

Vybudována má být rovněž nová jednotka intenzívní péče. Investice, pro kterou je v tuto chvíli zpracována studie, má být 120 miliónů korun. Na začátku února bude ve vyškovské nemocnici předáno do užívání nové parkoviště, vybudované za 10 miliónů korun z rozpočtu kraje.

V letošním roce bude nově řešeno také parkoviště před nemocnicí a poliklinikou, které má umožnit bezproblémové parkování návštěvníkům ambulancí polikliniky.

Budování parkoviště před nemocnicí v Kyjově bude podle Františka Adamce souviset se stavbou nové okružní křižovatky. Kraj na tento účel vynaloží 30 miliónů, zbývající tři milióny poskytne město a okolní obce.

Pokračování ve Znojmě

Ve Znojmě bude pokračovat rozsáhlá investiční akce, zahájená v loňském roce budováním přístavby. Celkové náklady na dostavbu tohoto zdravotnického ústavu na hranici s Rakouskem se mají vyšplhat na 350 miliónů korun.

Z Evropské unie má region Jihomoravského kraje a Vysočiny podle Františka Adamce šanci získat zhruba jeden a půl miliardy korun na projekty z oblasti zdravotnictví.

O dělení této částky mezi kraje není rozhodnuto, bude záležet na kvalitě předložených projektů. Proto již v minulém týdnu představitelé kraje, zdravotnických zařízení, ministerstva pro místní rozvoj a dalších institucí jednali o sedmileté perspektivě.

„Je to pro nás příležitost k nákupu nových technologií, přístrojového vybavení nemocnic, financování vzdělávání zdravotnických pracovníků, budování alternativních zdrojů energií pro nemocnice a jejich stavební úpravy, zajištění komplexního systému logistiky,“ vysvětlil Adamec, podle něhož má stěžejní projekt spočívat ve vybudování fungujícího informačního systému, spojujícího všechny nemocnice na území kraje navzájem, pojišťovny, ordinace praktických lékařů i pracoviště zdravotnické záchranné služby.

„Chceme vytvořit subsystém portálu veřejné správy eHealth, který by umožnil sdílení informací, předávání snímků a dalších výstupů z diagnostických přístrojů po síti, umožnil by okamžitou konzultaci odborníků, ale třeba také objednání termínu u odborného lékaře prostřednictvím internetu,“ řekl krajský radní.

Konkrétní projekty mají být k dispozici již letos na podzim.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?