Jihomoravský kraj dá na domácí hospicovou péči 10 milionů

27. 4. 2018 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský kraj rozdělí deset milionů korun šesti organizacím na domácí hospicovou péči. Schválili to včera zastupitelé. Nejvíce dostane Diecézní charita Brno. Kraj na domácí hospicovou péči dává peníze čtvrtý rok po sobě. Cílem je umožnit nevyléčitelně nemocným lidem zemřít doma ve známém prostředí.


Pro bylo 56 zastupitelů, nikdo nebyl proti a nikdo se nezdržel. Kraj přijal devět žádostí na téměř 20 milionů korun, nakonec uspokojil šest žadatelů. Uvedl to krajský radní Milan Vojta (ANO). Nejvíce, skoro sedm milionů korun, dostane Diecézní charita Brno. Další peníze připadnou charitám v Kyjově, Vyškově a Veselí nad Moravou a také organizaci Zdislava nebo Hospici sv. Alžběty. Vojta by chtěl v příštím roce částku zvýšit, aby kraj mohl vyhovět více požadavkům.

Kraj podporuje domácí hospicovou péči speciálním programem od roku 2015. Nejprve na to dal sedm milionů korun, poslední tři roky dává deset milionů korun. Rozděluje si je mezi sebe několik poskytovatelů. Nejvíce každoročně dostává Diecézní charita Brno, která se stará o stovky klientů. Mezi dalšími organizacemi, které peníze dostávají, je například charita v Kyjově nebo ve Veselí nad Moravou.

Ošetřování v domácí péči může pacientům umožnit lékař. O nemocného se v takovém případě stará rodina a pravidelně za ním docházejí zdravotní sestry, případně i psycholog, duchovní nebo dobrovolníci, kteří zajišťují sociální kontakt. Krom toho mohou organizace půjčovat potřebné vybavení, jako například polohovací lůžka. Podle kraje si lidé přejí umřít doma, a pokud je na to rodina připravená, je dobré ji podporovat. V nemocnici je taková péče podle kraje několikanásobně dražší.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?