Jihomoravský kraj dá záchrance 10 mil., část půjde na platy

28. 6. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský kraj zvýší o deset milionů korun příspěvek zdravotnické záchranné službě. Z toho osm milionů půjde na zvýšení platů lékařů a na stabilizaci jejich týmu, sdělila ČTK mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová. Zbylé dva miliony poslouží na zřízení nové výjezdové skupiny v Brně.


Rozpočet záchranky na rok 2016 je podle Zuchové zhruba 550 milionů korun. Příspěvek od Jihomoravského kraje přesahuje 280 milionů korun, tržby od zdravotních pojišťoven jsou více než 220 milionů a další peníze jsou z ostatních zdrojů.

Podle hejtmanova náměstka Marka Šlapala (ČSSD) se záchranná služba potýká s nedostatkem lékařů. „Příčinou je všeobecně dlouhodobý nedostatek lékařů. Proto chceme tuto oblast podpořit, aby lékaři neodcházeli a nemusela se omezovat péče,“ uvedl Šlapal. Podle Zuchové půjdou peníze na zvýšení platů lékařů, kteří od září uzavřou se záchrankou pracovní poměr. „Uvažujeme i o navýšení platů nelékařského personálu,“ uvedla mluvčí. Peníze poslouží i jako odměna pro lékaře, kteří jsou ochotní sloužit přesčasy.

Od září by měla vzniknout i další výjezdová skupina rychlé zdravotnické pomoci, jejíž posádku budou tvořit záchranářský řidič a záchranář. „Bude zajišťovat péči o pacienty s nižší úrovní postižení zdraví, což do konce letošního března zajišťovala firma Meditrans plus,“ uvedla Zuchová.

V současnosti má záchranná služba v Brně 15 výjezdových skupin, z nichž je pět skupin rychlé lékařské pomoci složené z lékaře, záchranáře a záchranářského řidiče. Z toho čtyři fungují v nepřetržitém režimu. Dalších osm skupin je rychlá zdravotnická pomoc o jednom záchranáři a jednom záchranářském řidiči, přičemž šest funguje v nepřetržitém provozu. Předposlední skupina je letecká záchranná služba o jednom lékaři a jednom záchranáři a poslední o jednom lékaři a záchranářském řidiči slouží pro přepravu nezralých novorozenců.

K poslednímu květnu pracovalo na záchranné službě 588 lidí, z toho bylo 86 lékařů. Někteří však mají zkrácené úvazky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?