Jihomoravský kraj dočasně zachová pohotovosti, které chtěl rušit

25. 2. 2011 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
V šesti městech na jihu Moravy, kde hrozilo zrušení lékařské pohotovosti, bude kraj tuto službu zajišťovat do konce června.


Ve čtvrtek to schválili zastupitelé. Radní takový postup navrhli kvůli protestům lékařských odborů ve výzvě Děkujeme, odcházíme.

„Situace v posledních týdnech byla vybičovaná. Navrhujeme toto řešení,“ řekl dnes radní Oldřich Ryšavý (ČSSD). Rozhodnutí má prý situaci zklidnit. Radní ho navíc připravovali v době, kdy nebylo jasné, do jaké míry budou moci nemocnice péči zajišťovat.

Kraj chtěl od provozování pohotovosti ustoupit kvůli úsporám. Změna se měla týkat měst Tišnov, Kyjov, Ivančice, Veselí nad Moravou, Hustopeče a Blansko. Kraj jim nabídl půlmilionovou dotaci, když se rozhodnou službu si dál zajišťovat sama. Tišnov a Veselí odmítly, další radnice na změnu přistoupily.

Ryšavý už dříve argumentoval tím, že pohotovost, jakmile změna začne platit, bude kraj zajišťovat v každém okrese, což je nad rámec jeho povinnosti dané předpisy. Kdyby jí chtěl vyhovět s nejmenším úsilím, stačila by jediná první pomoc v Brně.

Rozhodnutí přesto dnes kritizoval opoziční zastupitel Vojtěch Adam (KSČM). Podle něj by podle zákona měl pohotovost zajišťovat kraj a obce na službu pouze přispívat. Když se rozhodnou, že tolik peněz nedají, kraj by první pomoc v místě zrušil. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) kritiku odmítl s tím, že záležitost se řešila loni v prosinci, kdy zastupitelé schválili novou koncepci. Stále prý platí. Jen se doba jejího startu posune do poloviny roku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?