Jihomoravský kraj lékaře do záchranek nevrátí, systém je efektivní

22. 11. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajský úřad Jihomoravského kraje lékaře na základny zdravotní záchranné služby v Mikulově, Slavkově a Velkých Opatovicích zatím nevrátí. Současný systém byl po třech měsících fungování vyhodnocený jako bezproblémový a efektivní, informoval novináře mluvčí kraje Jiří Klement. Sanitky z dotčených měst jezdí bez lékařů, v případě potřeby přijede lékař z jiného území. O navrácení lékařů na základnu usiloval zejména Mikulov, představitelé města poslali kraji petici.


Podle vyjádření hejtmana Michala Haška (ČSSD) lékaři jezdí všude tam, kde je to nutné a nestalo se, že by někde v potřebných případech chyběli. Za tři měsíce měli záchranáři na jižní Moravě zhruba 22 000 výjezdů, což je o 1000 více, než ve stejném období loňského roku.

„Poklesl přitom počet výjezdů lékařů z 9300 v loňském roce na necelých 8000. Jezdí přitom ke všem zásadním věcem. V žádném případě se nestalo, že by nedorazil lékař tam, kde byl nutný. Ukazuje to, že šetříme čas a kapacity,“ uvedl Hašek.

Ačkoliv nyní se kraj rozhodl lékaře na základny nevracet, Hašek zdůraznil, že analýza a sledování situace bude pokračovat. „Budeme řešit, jak vypadá situace v jednotlivých výjezdových stanovištích a komunikovat se samosprávou obcí,“ podotkl hejtman.

To vítá i starosta Mikulova Rostislav Koštial (ODS). „Ve městě nyní není ani lékařská služba první pomoci, ani lékaři u záchranářů. Tříměsíční analýza je podle mne málo, objektivní srovnání bude až po jednom roce,“ řekl ČTK Koštial. Zároveň chce podle svých slov nastolit diskuzi o posílení lékařské péče v Mikulově. „Jsme turisticky vyhledávaný region a lékaři tu chybí,“ dodal starosta.

Na každou posádku s lékařem připadají v Jihomoravském kraji dvě a více posádek bez lékaře. Rozmístěné jsou podle ředitele Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Milana Klusáka tak, aby celou jižní Moravu pokryly a v případě potřeby k nemocnému lékař přijel. V rámci Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje funguje 43 posádek ve dne, v noci je jich o několik méně.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?