Jihomoravský kraj od léta převezme provoz Nemocnice Hustopeče

4. 5. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Provozovatelem Nemocnice Hustopeče se od 1. července stane Jihomoravský kraj. Zastupitelé kraje schválili zřízení příspěvkové organizace Nemocnice Hustopeče za účelem poskytování zdravotních služeb. Díky tomu bude moct nemocnici převzít.


Hustopeče přistoupily k převodu kvůli tomu, že má nemocnice každý rok milionové ztráty a zatěžuje to městský rozpočet. Kraj uhradí dluhy nemocnice, které by podle hejtmanova náměstka Marka Šlapala (ČSSD) neměly přesáhnout 50 milionů korun.

Pro zřízení organizace bylo 46 zastupitelů z celkových 65 členů zastupitelstva. Kraj organizaci zřizuje k dnešnímu dni a zavazuje se převzít nemocnici tak, aby v ní zůstaly zachované poskytované služby. „Je to minimum, které do budoucna vidíme. Spíš ale budeme hledat další cesty, jak nabídku poskytovaných služeb zatraktivnit. Nemocnice dál zůstane pevně spojena s regionem Hustopečska a kraj ji přijme do sítě svých nemocnici,“ uvedl hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Opoziční zastupitel Jiří Crha (ODS) nevidí převzetí nemocnice jako dobrý krok. „Na jihu máme dost nemocnic, nacházejí se v Břeclavi, ve Znojmě, Hodoníně a Kyjově. Navíc hustopečská nemocnice je zadlužená v desítkách milionů, což bude muset hradit kraj. Podle mě může být ztrátová i dál,“ uvedl Crha.

Hustopeče hledaly provozovatele nemocnice od minulého roku. Kraj se hned přihlásil, ale se starým vedením města nemohl najít společnou řeč. Nové vedení se s krajem ihned domluvilo na převzetí. Ještě předtím ale muselo požádat o souhlas s převodem ministerstvo financí, protože v minulosti nabylo nemocnici bezplatným převodem a nemohlo s ní nakládat až do roku 2027. Ministerstvo převod schválilo.

Nemocnice měla v poslední době už takové finanční problémy, že musela sáhnout na kontokorentní úvěr, aby mohla vyplatit zaměstnancům mzdy. Ekonomickému propadu by měl zamezit restrukturalizační plán, který zahrnuje několik změn. Patří mezi ně změna smluv se zdravotními pojišťovnami, zrušení sanitní služby a její provoz soukromým subjektem, ale i zrušení jednodenní chirurgie. „Byla ztrátová a prováděla minimum operací. Jen díky tomu se ekonomika vylepší o stovky tisíc korun,“ uvedla starostka Hustopečí Hana Potměšilová (Sdružení nestraníků).

Jihomoravský kraj zřizuje nemocnice v Ivančicích, Letovicích, Vyškově, Tišnově, Břeclavi, Znojmě, Hodoníně a Kyjově. Má také krajskou zdravotnickou záchrannou službu a zřizuje další zdravotnická zařízení jako Jihomoravské dětské léčebny, znojemské dětské centrum, kyjovské dětské centrum a domov pro postižené děti v Otnici. Všech 13 zařízení vykázalo za loňský rok přebytek dohromady víc než 16 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?