Job veletrh: Německé kliniky přijíždějí pro lékaře do Česka

1. 10. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Na konci října se v Praze uskuteční první Mezinárodní job veletrh Lékařství a zdraví, na němž se bude prezentovat 30 německých a 1 rakouská klinika, jež hledají v České republice lékaře a další zdravotnický personál.


„Čeští lékaři a lékařky mají v zahraničí díky svým odborným dovednostem vysoké renomé, často zastávají i vedoucí pozice,“ říká obchodní ředitel pořádající agentury a manažer veletrhu Randolf T. Kunert.

Každá z klinik, které se veletrhu zúčastní, hledá podle Randolfa Kunerta tři až čtyři lékaře, a to napříč obory. V Německu v současnosti chybí asi 4 tisíce lékařů, jak však upozorňuje prezident České lékařské komory Milan Kubek, až v roce 2012 přestane pro lékaře platit výjimka z evropské směrnice zakazující zaměstnancům sloužit více než osm hodin přesčasů týdně, bude v zemi chybět až 10 tisíc lékařů.

„To si Německo uvědomuje, a proto se snaží již nyní přijímat potřebná opatření a hledat odborníky v zahraničí,“ říká Milan Kubek. Podle svých slov by byl samozřejmě radši, pokud by absolvent české lékařské fakulty nastoupil v Kolíně nad Labem, nikoli nad Rýnem. „Nikomu ale nelze bránit ve svobodné volbě vybrat si místo svého povolání,“ podotýká.

Hlavní cílovou zemí českých lékařů odcházejících do zahraničí je podle něho zatím Velká Británie, kde pracuje asi tisícovka Čechů. Německo je ale rovněž velmi atraktivní zemí - kromě několikanásobně vyšších platů umožňuje lékaři „pendlovat“ mezi domovem a zaměstnáním.

„Většina našich lékařů se však nakonec rozhodne v Německu i usadit, životní náklady jsou ve srovnání s Českou republikou vyšší pouze 1,5krát,“ říká prezident ČLK.

Podle Randolfa Kunerta dosahujev Německu plat chirurgického asistenta 3700 eur, lékař specialista pak vydělává okolo 4500 eur. Od 1. 5. 2011 se navíc zcela otevře německý a rakouský trh i pro ošetřovatelský personál. Nástupní plat seter se v Německu pohybuje okolo 1900 eur, u vrchní sestry okolo 3500 eur.

Na veletrhu budou zájemcům své zkušenosti prezentovat i čeští lékaři, kteří již v zahraničí působí.

Zájem německých a rakouských klinik o české zdravotníky je podle ředitele pořádající agentury tak velký, že se již v současnosti připravuje druhý veletrh. Proběhnout by měl 20. až 21. května 2011.

„Doba levného a kvalitního zdravotnictí končí, je třeba si vybrat,“ říká Milan Kubek, „dvacet let lékaři dotovali systém ze svého, to už dále nejde. ČLK podporuje výzvu Děkujeme, odcházíme. Dokud budou lékaři odcházet po desítkách, pacienti si ničeho nevšimnou, pokud to budou tisíce, třeba se dočkáme i reformy.“

Mezinárodní job veletrh Lékařství a zdraví se uskuteční 29. až 30. října v Praze ve Slovanském domě, po oba dny od 9 do 19 hodin. Vstup je zdarma.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?