Julínek bilancoval, pacientům dá příručku o poplatcích

27. 9. 2007 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Na přelomu října a listopadu dostanou občané příručku s podrobnými radami, v jakých případech mají od ledna platit v ordinaci lékaře, za pobyt v nemocnici či pohotovost. Ještě do Vánoc vyjde Kniha bezpečí, v níž si přečtou, co si mají hlídat v nemocnici, aby nebyli péčí poškozeni...


Tímto výčtem shrnul ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS), co čeká pacienty v nejbližší době.

Spolu se svým týmem dnes bilancoval rok na ministerstvu; do úřadu nastoupil loni 5. září. Popis úspěchů zabral bez deseti minut dvě hodiny. Neúspěch našel ministr jediný - neprosadil novelu zákoníku práce, která by řešila problémy s přesčasy lékařů. Nejvíce si ministr cení toho, že prosadil zákon, který umožnil pacientům nahlížet do dokumentace a pořizovat výpisy.

„První rok byl nad očekávání úspěšný,“ přečetl Julínek titul tiskových podkladů, které se rozdávaly na tiskové konferenci. Vyzdvihl v nich například to, že mu vláda schválila reformní plán s devíti zákony, které mají změnit české zdravotnictví. Za úspěch považuje i to, že odvrátil žaloby na Českou republiku kvůli nesouladu stanovení cen léků s normami EU. Přínos pro občany vidí ministr i v tom, že se změnil očkovací kalendář a děti jsou nově očkovány moderní a bezpečnější hexavakcínou.

Zatímco příznivci chválí Julínkovu odvahu prosadit nepopulární poplatky pacientů, jeho kritici mu právě poplatky vyčítají. Pacienty prý jen postrašil a zlepšení péče stejně nedosáhne. Od ledna by lidé měli platit 30 korun za návštěvu lékaře, 60 korun za den v nemocnici a položku na receptu a 90 korun za pohotovost.

Julínek poznamenal, že on jako ministr sám je největším kritikem zdravotnictví. „Netvrdím, že všechno je v pořádku a je potřeba jen více peněz. Je nutno změnit motivaci všech tak, aby se jim kvalitní péče vyplatila,“ shrnul. Ministr zatím nastartoval změnu motivace u pacientů, poplatky zavedl ne prý kvůli dalším penězům pro systém, ale aby lidi odvrátil od zbytečných návštěv ordinací.

Zásadní změny chystá také v takzvaném dohodovacím řízení - dosud vyhlašovalo ministerstvo ceny zdravotní péče, pokud se na nich nedohodli lékaři a nemocnice s pojišťovnami. Ceny byly závazné, Julínek to chce změnit tak, aby byly jen doporučené. Pojišťovny by lépe platily kvalitním zařízením a dobrý lékař by si více vydělal.

Julínek se zmínil i o změnách ve svém úřadu. Řekl, že když nastoupil, byl stav úřadu tristní a lidé byli demotivovaní. Od jeho nástupu do konce srpna nastoupilo do úřadu 102 nových zaměstnanců a pracovní poměr skončilo 98. „Naším cílem je otevřený, přátelský a výkonný úřad,“ shrnul ministr.

Naďa Myslivcová, ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?