Julínek chce, aby Šojdrová stáhla návrh zrušit platby v porodnici

4. 4. 2008 8:44
přidejte názor
Autor: Redakce
Koaliční schůzka k dopadu regulačních poplatků se má sejít koncem dubna. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) by byl rád, kdyby do té doby stáhla lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová návrh, aby od poplatků byly osvobozeny matky s dětmi v porodnici. Návrh Šojdrové podle něj ruší koaliční dohodu a mohl by být na překážku tomu, aby se situace korektně řešila...


Ministr původně navrhoval, aby se poplatky vyhodnotily až po půl roce. Dnes zopakoval, že to nadále považuje za výhodnější, protože bude více dat. Je však připraven podat na schůzce koaliční devítky potřebné informace. Data bude mít od zdravotních pojišťoven.

Podle údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny dali její pojištěnci za zhruba tři měsíce přes 600 milionů korun na regulačních poplatcích a doplatcích na léky. U této pojišťovny je 6,5 milionu lidí. Při dopočtu na deset milionů obyvatel by pojištěnci devíti zdravotních pojišťoven mohli vydat až miliardu. Odpovídá to plánům reformátorů.

Podle zpráv z ordinací a nemocnic se rovněž potvrzuje, že lidé omezili návštěvy lékaře a levnější léky si kupují za hotové. Podle Julínka jsou první data příznivá, přesto by dal přednost hodnocení až za delší období.

Julínek chápe, že někdo má soucit s maminkou a dítětem. Zatím se podle něj ale neví, zda právě tyto poplatky nepůsobí pozitivně, třeba že se zkracuje pobyt maminky s dítětem v porodnici, protože není důvod, aby tam byla se zdravým dítětem déle, než je to nutné. Neví se také, co tyto platby udělají finančně, z pohledu solidarity. „Maminky po porodu tím, že zaplatí 60 korun, se solidarizují s těmi, pro které se vynakládají obrovské peníze na záchranu jejich dítěte,“ vysvětlil.

Ministr dodal, že dává věcné návrhy sedmi reformních zákonů a poplatky se znovu objeví na scéně kvůli zákonu o veřejném zdravotním pojištění. „To je excelentní příležitost, jak tam eventuální potřebné změny dát,“ naznačil. Osobně ale považuje poplatky za dobře nastavené, pokud to půjde, nechce v ničem ustupovat.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?