Julínek chce odškodné za stíhání, jeho odvolání projedná soud

5. 1. 2018 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Někdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) požaduje po státu 750.000 korun jako náhradu škody a nemajetkové újmy za své nezákonné trestní stíhání.


Obvodní soud jeho žalobu zamítl, pražský městský soud projedná lékařovo odvolání příští týden. Julínek čelil v roce 2013 obvinění v souvislosti s leteckou záchrannou službou. Ministr podepsal v roce 2008 smlouvu na provozování letecké záchranné služby soukromými firmami. Kriminalisté tvrdili, že tím státu způsobil škodu ve výši 792 milionů korun, protože policie či armáda mohly službu provozovat levněji. Julínek obvinění označil za absurdní a výpočet škody přirovnal ke sčítání jablek s hruškami. Nejvyšší státní zastupitelství jeho stíhání po čtvrt roce zrušilo pro nedostatek důkazů, policisté později celou kauzu odložili.

Nemajetkovou újmu za sdělení obvinění ze zneužití pravomoci a porušování povinností při správě cizího majetku vyčíslil lékař na půl milionu korun. V žalobě požaduje také peníze, které vynaložil na své zastupování mediální společností a advokátem.

Žalované ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že nemajetková újma je promlčená. Služby mediální agentury rovněž proplatit nechce, podle něj totiž přímo nesouvisely se sdělením obvinění. Ohledně advokáta uznal úřad nárok pouze na 8000 korun, další náklady na právníky pokládá za neúčelné.

Obvodní soud pro Prahu 2 o žalobě rozhodl loni v červnu, kdy ji nepravomocně zamítl. Z rozsudku, který má ČTK k dispozici, vyplývá, že se s námitkami ministerstva ztotožnil. Soud mimo jiné konstatoval, že Julínek se začal nemajetkové újmy domáhat až dva roky po zastavení stíhání, ačkoliv podle zákona to měl udělat do šesti měsíců. „Jakkoli žalobce (Julínek) tvrdí, že se dozvěděl o odložení věci teprve mnohem později, je tato skutečnost bez právního významu, neboť trestní stíhání žalobce skončilo zrušením usnesení o jeho zahájení, nikoli odložením věci,“ uvedl soudce Petr Veleman.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?