Julínek chválí fakultní nemocnici

22. 5. 2007 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Už popáté se mezinárodního kongresu Helimed a Helicopter show zúčastnil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. "Zatím neexistuje zákon, který by jasně vymezil kompetence záchranné služby, a ta přesto navzdory tomu funguje," uvedl v rozhovoru...


Už popáté se mezinárodního kongresu Helimed a Helicopter show zúčastnil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Podle něj měly obě akce vysokou úroveň.

Řekl jste, že na kongresu zazněla řada námětů pro nový zákon. Co máte konkrétně na mysli?

Zatím neexistuje zákon, který by jasně vymezil kompetence záchranné služby, a ta přesto navzdory tomu funguje. Na konferenci Helimed zazněla řada podnětů, třeba i týkajících se provozovatelů letecké záchranné služby. Podle mne by ji neměl už provozovat stát, tedy policie anebo armáda.

Jak vidíte budoucnost vámi připravované reformy zdravotnictví. Řada kritických hlasů vůči ní je i z míst vládní koalice.

To, co nyní připravujeme a ve vládě budeme projednávat 23. května, jsou jen první, ale nezbytné kroky. Skutečnou reformu zdravotnictví chystáme prosazovat zákony v letech 2008 až 2009. Jsou to převážně pozitivní záměry a pro pacienty to je dobrá zpráva. Změní se jejich pozice a v celém systému budou mít více informací. To, že musíme k tomu vytvořit stabilní prostředí a zastavit plýtvání financí ve zdravotnictví, je už mýmnelehkým úkolem.

Ale z poplatků pacienti žádnou radost vůbec nemají.

Nemusejí se obávat, podle mne poplatek 30 korun za návštěvu lékaře každý snese.

Hradecká fakultní nemocnice kromě kvalitní poskytované péče, je jednou z mála v republice, která je rentabilní. V čem vidíte důvody?

Fakultní nemocnice skutečně už delší dobu patří vůbec k nejlepším v poskytované péči, ale i v hospodaření. Jednoznačně to je zřejmě v osobě ředitele Leoše Hegera, kterého znám, ale i v práci celého managementu, jenž umí rozumně hospodařit.

Jiří Košťák, Hradecký deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?