Julínek jednal s lidovci, na úpravě potratů se neshodli

10. 12. 2008 9:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidovcům vadí hlavně to, že by v Česku mohly umělé přerušení těhotenství podstoupit občanky EU. Podle unijních pravidel totiž mají nárok na stejné služby a péči jako Češky. Pokud by jim to ČR neumožnila, mohly by zemi hrozit žaloby od Evropské komise a pokuty...


Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) v úterý znovu jednal s lidoveckými poslanci o své reformě. Ani tentokrát je ale o svých záměrech nepřesvědčil. Lidovcům stále vadí úprava potratů. Trvají dál na tom, aby zákon o specifických zdravotních službách znovu projednala a ještě jednou schvalovala vláda. Kabinet tuto normu, která upravuje potraty, přitom přijal už v listopadu.

„My se domníváme, že nový zákon tak, jak je předložen, otevírá potratovou turistiku pro cizinky z celé EU - proti současnému stavu, kde je podmínka, že se zákrok neprovede ženám, které se zde zdržují pouze přechodně,“ řekl novinářům po skončení jednání poslanec Jiří Carbol. Jeho stranický kolega Tomáš Kvapil dodal, že pokud vláda normu o potratech znovu neprojedná a neupraví, nezvedne ruku pro žádný zdravotnický reformní zákon.

Lidovcům vadí hlavně to, že by v Česku mohly umělé přerušení těhotenství podstoupit občanky EU. Podle unijních pravidel totiž mají nárok na stejné služby a péči jako Češky. Pokud by jim to ČR neumožnila, mohly by zemi hrozit žaloby od Evropské komise a pokuty.

Julínek uvedl, že nynější zákon takzvanou potratovou turistiku ale „fakticky umožňuje víc“, než norma chystaná. „Snažil jsem se doložit, že ta připravovaná úprava (potratů) je přísnější než ta současná,“ řekl ministr. Dodal, že jednání budou pokračovat.

Zákon o specifických zdravotních službách upravuje kromě potratů například i umělé oplodnění, přeměnu pohlaví či sterilizaci. Ministr řekl, že se lidovcům snažil maximálně vyhovět. Například umělé oplodnění budou moci podstoupit jen heterosexuální pára. V původním návrhu to byly i ženy bez partnera. „O všechny vstřícné kroky by lidovci přišli, kdyby pro zákon nehlasovali, když si ho takhle dojednali,“ podotkl Julínek.

Podle ministra dnešní jednání výsledkem skončit nemělo. Byla to hlavně informativní schůzka. Julínek lidovcům představil další své zákony, které se chystá v brzké době předložit. Jedna z norem upravuje převod zdravotních pojišťoven na akciové společnosti. KDU-ČSL je proti tomu.

Kabinet schválil první část Julínkovy reformy v listopadu. Kromě zákona o specifických zdravotních službách ji tvoří další tři zásadní normy - o zdravotních službách, o záchranné službě a o veřejném zdravotním pojištění.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?