Julínek má poslance informovat o investicích ve zdravotnictví

18. 1. 2008 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) by měl poslance ze sněmovního kontrolního výboru informovat o principech, podle kterých se budou restrukturalizovat zdravotnická zařízení. Dodat by jim měl i informace o strategických záměrech investování, které má ministerstvo ve svém resortu. Vyzývá ho k tomu usnesení, které včera 17. ledna kontrolní výbor přijal...


Přítomný ministr řekl, je ochoten poslancům informace poskytnout, jak ale zdůraznil, nepůjde o jednotlivé konkrétní kroky.

„Já vám můžu předložit jen principy, na kterých se to bude odehrávat,“ řekl Julínek. O konkrétních věcech je ochoten informovat poslance v pravidelných zprávách. Výbor již loni ministerstvo vyzval, aby mu předložilo koncepci, podle níž se budou ministerstvem řízené nemocnice restrukturalizovat. Ačkoli termín byl do loňského 22. listopadu, výbor podle poslanců informaci neobdržel.

Častou výtkou poslanců na adresu ministerstva, která zazněla nejen na dnešním jednání výboru, je špatná komunikace. „Prozatím se nám nedaří najít společnou řeč,“ komentoval vztahy výboru s ministerstvem jeho předseda Vladimír Koníček (KSČM). Z komunikace s ministerstvem má špatný dojem, protože z něj „doluje“ informace na několik pokusů, řekl přítomným novinářům. „Já myslím, že došlo k nedorozumění, které jsme si na konci toho jednání vysvětlili,“ řekl poté Julínek. Dodal, že je rád, že se mu podařilo přimět výbor, aby upřesnil, co rozumí pod pojmem koncepce.

Výbor se v minulosti zabýval hospodařením ministerstva zdravotnictví již několikrát, protože ho podle svého místopředsedy Libora Ježka (ODS) považuje za poměrně velký problém. „K mé velké lítosti za posledních pět měsíců byl, pane ministře, váš resort nejčastějším hostem na jednání tohoto výboru,“ řekl Julínkovi na dnešním jednání.

Julínek se však hájil tím, že v případě pochybení zjištěných v závěrech Nejvyššího kontrolního úřadu jde o hříchy minulých ministrů. „Tam se osm let nic, co se týče investiční politiky a co se týče pravidel, nedělalo,“ zdůraznil v narážce na osm let působení sociálnědemokratických ministrů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?