Julínek naštval koaliční poslance

15. 9. 2008 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Důvodem je novela zákona 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, kterou ministr předkládá v září do vlády a v rámci které chce osvobodit od poplatků ve zdravotnictví i děti do šesti let. Na osvobození dětí od poplatků se totiž koalice dohodla už na jaře, s tím, že ministr připraví příslušný návrh a poslanci jej schválí tak, aby mohl platit od ledna příštího roku...


Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) pořádně naštval koaliční poslance.

Kromě dětí do šesti let má být u dětí do 15 let snížen pětitisícový limit na roční poplatky a doplatky za léky na tři tisíce korun.

Teď se ale ministr rozhodl zařadit osvobození od poplatků do novely o zdravotním pojištění, která má především umožnit zavedení placeného nadstandardu u péče hrazené ze zdravotního pojištění. Návrh na placení nadstandardů ale považují i někteří koaliční poslanci za špatný.

A právě spojení obou návrhů do jedné novely vyvolává odpor koaličních poslanců. „Návrh novely zákona 48 nevymezuje, na jakou péči má pacient ze zákona na pojištění nárok. Návrh je tak špatný, že vůbec není možné ho přijmout,“ řekl Právu v pátek Ludvík Hovorka, zdravotní expert KDU-ČSL. Podle něj „tak špatný zákon nemůže projít ani vládou“.

Zubová: je to fígl na zákonodárce

To by ale znamenalo, že poslanci budou v pasti. Když neschválí novelu zákona 48, neschválí ani osvobození od poplatků dětí do šesti let. Poslankyně Strany zelených Olga Zubová nešetřila na adresu Julínka kritikou.

„Nejen já, ale i naši zdravotní experti jsou z návrhu novely zděšeni a chtějí víc času na připomínky,“ řekla včera Právu. Podle ní to, že Julínek vsunul do novely i osvobození dětí do šesti let, je nepřijatelné.

„Připadá mi to trošku jako fígl. Pokud je to tak, že není možné tuto novelu přijmout, a pak by se na to svedlo, že nemůžeme ani přijmout osvobození dětí do šesti let od poplatků, tak to je špatné. Návrh na osvobození dětí od poplatků musí jít samostatně,“ soudí poslankyně Zubová.

Rath: podám pozměňovací návrh

Také stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath je Julínkovým návrhem zaskočen.

„Novela je hodně problematická a přijmout se skutečně nedá. Osvobození od poplatků dětí do šesti let se z této novely musí vyjmout a projednat zvlášť,“ řekl Rath.

„Jsem připraven takový pozměňovací návrh podat.“ Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek Právu tento týden řekl, že je odpůrcem výjimek z poplatků, ale dohodu koalice ctí. „Jen doufám, že ve Sněmovně k tomu nepadnou další návrhy.“

Teď se ale zdá, že svou novelou zákona 48 si možná ve vládě, ale určitě v parlamentu zadělal na bouřlivou diskusi, která může smést ze stolu nejen zmíněnou novelu, ale i tři další reformní návrhy zákonů, které by poslanci měli v říjnu projednat.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?