Julínek nechce dělit reformní balík, ale ulevil by od poplatků

19. 5. 2008 8:52
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) nehodlá vyslyšet požadavek Strany zelených, aby zvolnil postup reformy a rozdělil balík zákonů na dvě části, jak ho k tomu vyzvala v sobotu republiková rada Strany zelených. Naopak je připraven k ústupkům v placení poplatků, ale jen pro děti do tří let. "Není potřeba nic zpomalovat, naopak my potřebujeme, aby to fungovalo co nejlépe pro pacienty. Jakmile to začneme porcovat, tak to bude kulhat na jednu nohu," prohlásil...


Praha - Sedm reformních zákonů tvoří podle ministra ucelený balík, bylo by legislativně velmi složité je rozdělit. Ministr věří, že koaličním partnerům vše vysvětlí a reformu spustí k 1. lednu 2009.

Podle zelených by se měl ministr zaměřit na přednostní přijetí tří nekonfliktních norem: o zdravotnické záchranné službě, zdravotních službách a specifických zdravotních službách. Zákony o přeměně univerzitních nemocnic a zdravotních pojišťoven na akciové společnosti a o veřejném zdravotním pojištění by měl znovu podrobit veřejné diskusi.

Julínek podotkl, že na reformě pracuje pět let a je připraven koaličním partnerům vše vysvětlit a jejich obavy vyvrátit. „Jestliže se někteří nezúčastnili a teď vstupují do děje se svými návrhy, tak moc prosím, aby poslouchali, já jim vysvětlím, že jejich obavy jsou liché,“ řekl.

O poplatcích bude ve čtvrtek jednat odborná koaliční komise, poté by se jimi měla zabývat K9. Do konce měsíce by lidé měli vědět, kdo a od kterých poplatků případně bude osvobozen. Julínek varoval, že kdyby mělo osvobození od poplatků být až do 18 let věku, bude to znamenat pro pediatry až miliardový výpadek příjmů. Odborná komise dostane ve čtvrtek tato čísla a vyhodnocení dopadů.

Ministr považuje za podstatné, že systém i bez výjimek funguje a odhalil skupiny pacientů, kteří zbytečně moc dopláceli na léčbu. Ty ochrání pětitisícový roční limit. Slova opozice, že poplatky odrazují lidi od čerpání péče a že mnozí vysadili životně důležité léky, například na vysoký tlak nebo cukrovku, Julínek zpochybnil. „Nepřipustím, aby byl chaos, aby kolegové skočili na špek opozici,“ poznamenal.

Čísla za první čtvrtletí ukázala, že se spotřebovalo o 12 milionů balení méně léků na recept, naopak o milion balení stoupla spotřeba léků volně prodejných. Celkový finanční obrat stoupl o 2,3 procenta, což ukazuje, že nemocnice mohou kupovat více drahých léků pro náročnou, například onkologickou léčbu. Informace o tom, že by nějaký pacient nedostal kvůli poplatkům potřebnou léčbu, ministr podle svých slov nemá.

Jeho oponent v diskusi, stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath, uvedl, že dostává od občanů stovky dopisů o tom, jak se nemohli i ve vážném stavu domoci lékařského ošetření, dokud nezaplatili poplatek. Občané mu prý píší, že to napsali i ministrovi. Pokud je ministr spokojen, žije podle Ratha ve skleníku a dopisy jeho mluvčí Tomáš Cikrt vyhazuje.

„Není čas na to, abyste uznal chybu a šel na návrh, že odpustíte poplatky skupinám, kterým nejvíc vadí,“ zeptal se Rath. Připomněl slib, že když v krajských volbách vyhrají sociální demokraté, odpustí lidem v nemocnicích v majetku krajů všechny poplatky. Peníze za ně uhradí kraj.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?